RECENSIE: Samba Toure - Albala

Cover Samba Toure - Albala
recensie cijfer 2013-05-14 Over de huidige politieke crisis in Mali is de afgelopen maanden genoeg geschreven. Gelukkig komen er met steeds grotere regelmaat nog altijd fantastische albums uit het Afrikaanse land. Samba Touré laat op zijn derde cd Albala horen zo in de voetsporen van Ali Farka Touré te kunnen treden.

Het is dan ook niet verwonderlijk te ontdekken dat Samba Touré zijn carrière begon in de band van deze Malinese legende. Ook op Albala valt er een heerlijke mix van Delta blues met traditionele Afrikaanse ritmes en zangschema’s te horen. Touré zingt over de dagelijkse zaken. Op het hypnotiserende ‘Fondora’ uit hij zijn bezorgdheid over de huidige crisis en ‘Al Barka’ verhaalt over de watertekorten in de regio. Ook simpele liefdesliedjes passeren de revue. De teksten zijn meestal simpel en de kracht schuilt hem in de ritmes. Allen slepen je mee naar een andere wereld.

Met name tijdens ‘Ago Djamba’ lijkt het alsof Ali Farka Touré weder opgestaan is. Het nummer doet sterk denken aan ‘Amandrai’ van de grootmeester. Langzaam laat Samba Touré zijn gitaar jengelen over het drumritme. Hoewel op de achtergrond de ngoni voorzichtig op hoge toon soleert, steelt het John Lee Hooker-achtige ritme op elektrische gitaar de show. Met zijn rauwe stemgeluid kan dit nummer gemakkelijk tientallen keren achter elkaar gespeeld worden.

In 2008 bracht hij zijn debuutalbum uit, met Albala laat Samba Touré horen zijn sound echt gevonden te hebben. Net zoals Ali Farka Touré biedt Samba Touré een heerlijke middenweg tussen de Tuareg-rock en de meer traditionele Afrikaanse muziek. Het mengsel van blues en Afrikaanse ritmes maakt dat Albala je hypnotiseert en zo mee sleurt de verre werelden in. Dit is een artiest die het verdient om de komende jaren op de zomerfestivals terug te keren!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Samba Toure Label:Glitterhouse Records
Cover Kobo Town - Jumbie In The Jukebox

Kobo Town - Jumble In The JukeboxTekstschrijver Drew Gonsales groeide op in Trinidad, maar verhuisde op...

Cover Chezidek - The Order Of Melchezedik

Chezidek - The Order Of Melchezedik Clichés bevatten vaak een kern van waarheid. Goede reggae artiesten horen van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT