RECENSIE: Jacco Gardner - Hypnophobia

Hypno[hobia
recensie cijfer 2015-05-01 Als een donderslag bij heldere hemel betoverde de Hoornse multi-instrumentalist Jacco Gardner de wereld drie jaar geleden met zijn bejubelde psychedelische barokpop. Nog voordat zijn wereldwijd geprezen plaat Cabinets Of Curiosities in februari 2013 uitkwam, werd hij al op basis van de single ‘Clear The Air´, door de gerenommeerde internationale pers tot ‘sixties wonderkind’ gebombardeerd. Deze verwachtingen maakte hij vervolgens helemaal waar en zijn debuutalbum werd dan ook bekroond met een 3voor12-award voor beste album van het jaar. Na een succesvolle Amerikaanse en Europese tour, besloot Gardner in het voorjaar van 2014 weer de studio in te duiken om aan de opvolger van zijn succesvolle debuutalbum te beginnen. Waar we in het begin van dit jaar al getrakteerd werden op de meer dan uitstekende single ‘Find Yourself’, is inmiddels zijn tweede plaat, genaamd Hypnophobia, uit. Een prachtig album vol weelderige instrumentale tracks met intelligent in elkaar gewoven melodieën, ingenieuze harmonieën en teksten die niet onder doen voor menig popklassieker.
Het is niet veel muzikanten gegeven om met alleen maar één album al zo’n zorgvuldig gecreëerd en typisch geluid als Jacco Gardner te hebben eigen gemaakt. Op Hypnophobia borduurt hij dan ook voort op de kenmerkende wonderlijke sound van zijn debuutplaat. Het album staat vol met ijzersterke psychedelische popnummers zoals de toegankelijke midtempo opener ‘Another You’ en single ‘Find Yourself’, die gedragen worden door catchy synthriffs, puntige baslijnen, perfect kleurende akoestische gitaren en aanstekelijke in reverb gedoopte zanglijnen.

Net als bij zijn debuutplaat heeft Gardner ook ditmaal alles zelf opgenomen in zijn eigen Shadow Shoppe Studio en, behalve de drums, alle instrumenten bespeeld. Naast de ietwat pop georiënteerde nummers toont hij ons op de nieuwe plaat zijn voorliefde voor de wat obscuurdere psychedelica met het Floydiaanse en goeddeels instrumentale titelnummer ‘Hypnophobia’. Een track die ons met zijn dromerige melodielijnen in hogere sferen brengt.

Het is erg knap hoe Gardner zo’n ingenieuze nummers met zoveel vernuftig in elkaar gestoken details toch zo toegankelijk weet te maken. Ook tracks als het prachtige ‘Brightly’ en ‘Before The Dawn’ of zelfs het geheel instrumentale ‘Grey Lanes’ zijn daar uitstekende voorbeelden van. ‘Brightly’ begint met een tokkelende gitaar en bouwt zich langzaam op tot een instrumentaal schouwspel waar Gardner een warme meerstemmige zanglijn overheen legt. ‘Grey Lanes’ en ‘Before The Dawn’ tot slot, zijn sprookjesachtige tracks, die je de realiteit doen laten vergeten en je de wonderlijke sprookjeswereld van Gardner intrekken.

Net als op de vorige plaat is het Gardner weer gelukt om fantasie en realiteit bij elkaar te brengen door middel van muziek. De razendknap gecomponeerde nummers vervelen geen seconde en blijven door het aanstekelijke karakter in je hoofd hangen. We kunnen dus wel stellen dat Jacco Gardner met Hypnophobia er wederom in is geslaagd een juweeltje van uitzonderlijke klasse te creëren, waarmee hij ook weer over de grenzen hoge ogen gaat gooien.
Recensent:Loek Hendrikx Artiest:Jacco Gardner Label:Excelsior Recordings
Cover Mumford and Sons - Wilder Mind

Mumford and Sons - Wilder MindDe heren van Mumford & Sons maakten met hun debuutalbum de banjo hip....

Banks

Azealia Banks - Broke With Expensive Taste Monsterhit ‘212’ werd drie jaar geleden uitgebracht en verscheen tevens op de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT