RECENSIE: Yokko - Seven Seas

Yokko
recensie cijfer 2015-03-14 Vijf jongemannen met stoppelbaarden. Niets te klagen over uitstraling en uiterlijk. Deze elementen bevat de Zwitserse band Yokko wel degelijk. Seven Seas is het debuut van dertien tracks lang maar liefst. Het geeft aan wat de mannen willen, iedereen overtuigen. Een plaat vol pretentieuze nummers waarbij wazige teksten niet worden geschuwd. Gekenmerkt door synthesizers en simpele riffs laat de band op dit debuut horen wat zij zoal hebben verkend in hun tochten over de wereld. Want aangezien onduidelijk, lijkt dat wel het thema wat ze willen uitdragen. De titel verklaart dit al en aan de binnenkant van dit album staat dan ook geschreven: “Ons doel, de afgrond van jouw hoop, onze muziek, Atlantische golf”.

En dat is waar het fout gaat. De band wil met hele aparte en onsamenhangende teksten iets uitdragen wat je als luisteraar eigenlijk niet aan elkaar geknoopt krijgt. Het lijken teksten waarbij de band zich wil mengen met poëtische verhalen die je bij sommige artiesten zo waardeert. Helaas is de plank misslaan dan erg zonde bij je debuut. Want wat is er mis met simpele teksten die niets te wensen over laten? Precies. Toch heeft de band in thuisland Zwitserland al een aardige naam opgebouwd. Met de titel ‘beste talent van Zwitserland’ wil Yokko Europa veroveren en doet dat in Nederland in de voetsporen van Kensington. Wellicht dat de naam van de band daarom een belletje doet rinkelen, aangezien de Zwitsers een paar keer het voorprogramma mochten vullen.

De sound van de band lijkt wat dat betreft ook wel een beetje op dat van Kensington. Althans, ze zoeken er nadrukkelijk naar. Waar Kensington het ook vaak van de ”oohs” en “aahs” moet hebben in de catchy nummers, probeert Yokko dat in albumopener ‘Loaded Dice’ ook maar direct. Het is een veelbeproefd recept wat steeds meer bandjes toepassen om nummers toegankelijk te houden voor het publiek. In dit geval is dat zeker zo. Alle dertien nummers zijn radiovriendelijk en onderscheiden zich eigenlijk nauwelijks. De opbouw, de refreintjes, het komt vaak op hetzelfde neer. Het is zonde, maar misschien ook wel waar Yokko op mikt.

Het album laat in ieder geval geen goede indruk achter. De spanning ontbreekt en zoals eerder gezegd, de teksten vertellen je van alles maar zeggen je helemaal niets. In de poging om Nederland te overtuigen van de ”walls of sound” die ze naar eigen zeggen opgooien tijdens de shows of op dit album, lijkt het een loze missie met dit debuut op zak. Echter slaagt het wel in eigen land. Laat dat dan ook maar zo blijven, hoeven wij ons er hier niet druk over te maken.
Recensent:Stijn Baarendse Artiest:Yokko Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Point Quiet - Ways And Needs Of A Night Horse

Point Quiet - Ways And Needs Of A Night HorseWat kun je schrijven als iets zo binnenkomt? Ways And Needs Of A Night Horse...

Cover Orange Maplewood - Just Another Fairytale

Orange Maplewood - Just Another Fairytale Dat Nederland een massa aan rockbandjes kent, weten we inmiddels wel. Zo is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT