RECENSIE: The Dears - Gang of Losers

The Dears - Gang of Losers
recensie cijfer 2006-09-19 “Join the gang of losers, iedereen is een loser want iedereen heeft wel eens ergens mee verloren”. Dat weet Murray Lightburn te vertellen in een interview over zijn nieuwste album. Lightburn, zanger en brein achter de band The Dears, heeft een duidelijke visie op het album Gang of Losers. Overal worden mensen buitengesloten en bijna iedereen kent dat gevoel wel.

Het album werd voor een deel geschreven terwijl The Dears op tournee waren. 2 jaar lang zwierf dit 6-koppig gezelschap over de aarde. Grote successen werden geboekt. Na het uitkomen van het album No Cities Left was de wereld gevallen voor The Dears. Hun live shows zijn meeslepend, melancholisch en vooral intens.

Na twee jaar werd het tijd om even terug te trekken. Lightburn en zijn vrouw Natalia Yanchak (tevens toetseniste van de band) kregen een dochtertje, Neptune. Ook voor de rest is het lekker om even rustig aan te doen. Maar zoals een echte muziekkant kan Lightburn niet stil zitten en schrijft verder met bassist en drummer.

Het uiteindelijke resultaat, een nieuw strak album. een slagje anders dan de vorige.
Waar No Cities Left een lang album is met enkele juweeltjes van nummers, is Gang of Losers korter maar meer een geheel. Een compleet album.
Het thema, buitengesloten zijn, komt overal in terug. In het wat stevigere nummer Death Or Live We Want You, word er gezongen “nobody wants you but we want you” als in kom maar bij the gang of losers. In het troostende Ballad of Humankindness word er gezegd “no one should have to live all of there live on the run”. Ook dit gaat over ‘losers’. Met Whites Only Party krijgen we een iets meer funky geluid te horen. Maar ook hier zingt hij over buitengesloten zijn. Alles op dit album draait om dit thema. Het romantische, meeslepende stemgeluid is nog duidelijker aanwezig als voorheen. Met een perfecte afsluiter, Find our way to freedom, die qua muziek een beetje te vergelijken met Postcard From Purgatory van het vorige album. Word Gang of Losers sterk afgesloten.

Het geluid van The Dears is completer geworden. Kortere nummers met een niet al te moeilijke boodschap maar wel met vernuftig in elkaar gezette muzieklijnen. Rock, Pop en veel diepgang zoals we gewend zijn. Het bijna kerkelijke, symphonische geluid zit nu beter verpakt in de nummers. De uitgemolken vergelijkingen met The Smiths en Morrisey mogen weggelaten worden, die tijd is voorbij. The Dears zijn een perfecte gang of losers met een briljant album
Recensent:Jordi Koops Artiest:The Dears Label:Bella Union
The Veils - Nux Vomica

The Veils - Nux VomicaTwee jaar geleden debuteerden ze met het album The Runaway Found . De uit...

SAT2D - Refill my Reality SAT2D , oftewel Snowwhites And The 2 Darfs won dit jaar de muziekprijs van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT