RECENSIE: Les Claypool`s Duo De Twang - Four Foot Shack

Claypool
recensie cijfer 2014-03-14 Wat zou het mooi zijn eens een kijkje te kunnen nemen in het hoofd van Les Claypool. De man achter Primus maakt nogal gestoorde muziek. De nummers van Primus hebben vaak al licht krankzinnige teksten. In zijn andere projecten is het niet anders, zoals hij al bewees in zijn solowerk en bijvoorbeeld in Oysterhead. Het moet een bijzondere ervaring zijn om te zien uit welke bron die maffe teksten en muziek ontspruiten. Ditmaal heeft hij met goede vriend Bryan Kehoe het duo Les Claypool's Duo De Twang gevormd. Op Four Foot Shack beperken ze zich enkel tot een paar snaarinstrumenten en een "mini-tambourine-doohickey" voor het ritme.

Ze lieten zich vooral inspireren door de Amerikaanse folk- en countrymuziek. En zo vinden we dan ook bekende folkliedjes terug als 'The Bridge Came Tumblin' Down', van de Canadese folkzanger Tom Connors, en 'Battle Of New Orleans' van de legendarische Jimmy Driftwood. Uiteraard is alles door het "Claypool-filter" gehaald, waardoor het overduidelijk zijn signatuur krijgt.

De beide mannen wilden nummers inspelen waar ze zelf vaak naar luisteren. Daardoor werden, naast de nummers uit eigen stal en de bekende folk liedjes, ook nog andere covers op de plaat gezet. De discostamper 'Stayin' Alive' van de Bee Gees is nagenoeg onherkenbaar in een onvervalste Hillbilly-versie terug te vinden. En ook 'Man In The Box' van Alice in Chains is ontdaan van zijn stoere grungejasje. Het is de verdienste van Claypool dat hij zich alles eigen weet te maken. Wanneer je dus van zijn werk houdt, zal ook deze plaat bevallen.

Soms krijgt het geheel wel een erg melige lading, maar dat is ze vergeven. Met overduidelijk veel plezier hebben de twee mannen een bijzonder werk gemaakt, dat na een aantal luisterbeurten steeds meer gaat beklijven. Ondanks de meligheid blijkt dan ook de muzikale klasse van het duo. Laten we hopen dat de bron in het hoofd van Claypool nog lang niet opdroogt.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Les Claypool`s Duo De Twang Label:ATO Records
Cover Andere Koek! - Dagelijkse Kost

Andere Koek! - Dagelijkse KostProbeer je eens een skatebaan voor te stellen. Wat halfpipes, hellinkjes en...

Cover Thug Entrancer - Death After Life

Thug Entrancer - Death After Life Soms zit je er helemaal naast. Thug Entrancer , in het echte leven Ryan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT