RECENSIE: The Murlocs - Rapscallion

Murlocs
recensie cijfer 2023-04-06 Rapscallion is alweer het zesde volwaardige album van The Murlocs. Geestelijk vader van The Murlocs (Melbourne, 2011) is zanger, songschrijver en multi-instrumentalist Ambrose Kenny-Smith. Ambrose Kenny-Smith en bassist Cook Craig ken je wellicht ook van het nog iets harder aan de weg timmerende, productievere en inmiddels veel grotere psychrockmonster King Gizzard And The Lizard Wizard.

The Murlocs presenteren op Rapscallion een mix van (garage)rock, psychedelica, pop en blues. Het album is duidelijk een stuk meer op rock gericht dan voorganger Bittersweet Demons uit 2021.

The Murlocs bestaan op Rapscallion verder uit gitarist en backing vocalist Cal Shortal, drummer Matt Black (ook backing vocals) en Tim Karmouche (vooral orgel en synths). Alle songs op het album zijn van de hand van Ambrose Kenny-Smith en Cal Shortal. De opnamen stammen alweer van een tijdje terug, namelijk uit de periode tussen april en december 2020. Een gevalletje corona lockdown?

De plaat schiet uit de startblokken met de aanstekelijke space-rock van ‘Subsidiary’, waarvoor Kenny-Smith ook nog even zijn mondharmonica en saxofoon tevoorschijn haalt. Op ‘Bellarine Ballerina’ zet de band er gewoon nog een paar tandjes bij. En ‘Living Under A Rock’ heeft dan weer een vrij hoog meezinggehalte. Een sterke openingsreeks!
Op het psych-poppy ‘Bobbing And Weaving’ nemen The Murlocs even wat gas terug. Op ‘Farewell To Clemency’ draait het vooral om het strakke ritme en de bluesharmonica van Kenny-Smith. Voor de gitaarriff en het ritme van ‘Virgin Criminal’ spelen The Murlocs even leentjebuur bij Queens Of The Stoneage.

‘Bowlegged Beautiful’ krijgt de prijs voor het nummer met de vetste baslijn. En afsluiter ‘Wickr Man’ klinkt, met dank aan de orgelklanken van Tim Karmouche en de zang en bluesharmonica van Kenny-Smith, als een vergeten pareltje van sixties svengali Kim Fowley. ‘Wickr Man’ vormt daarmee een waardige afsluiter van een meer dan gemiddeld album.
Recensent:Bart Slaats Artiest:The Murlocs Label:ATO Records
Cover The Offering - Seeing The Elephant

The Offering - Seeing The ElephantWie herinnert zich het eerste album HOME van The Offering nog? Wij wel!...

Cover Modern Stars - Space Trips For The Masses

Modern Stars - Space Trips For The Masses Modern Stars is een Italiaans duo (Rome) dat sinds 2018 bestaat uit Andrea...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT