RECENSIE: Giant Tiger Hooch - 76

76
recensie cijfer 2014-01-23 "R&B orkest uit Mokum: een kleine dikke Indo, een kale dunne Indo, een lange tatta en een Nairobinees. Rammelt harder dan een gemiddeld Pavement of Guided by Voices concert". Tot zover de introductie volgens de bio van dit zooitje ongeregeld uit Amsterdam.

Je debuutalbum mogen uitbrengen op blues-kwaliteitslabel Cool Buzz is dan ook niet niks en de band beantwoordt ruimschoots aan die gewekte verwachting. Met dat rammelgehalte valt het, op plaat althans, enorm mee want de ruige rootsblues van het viertal mag dan weliswaar lekker losjes klinken, het is zeker ook strak. Wat ook nogal meevalt is de genoemde vergelijking met Pavement en Guided by Voices, want Giant Tiger Hooch doet toch echt eerder denken aan namen als Jon Spencer Blues Explosion of de Red Devils.

De band houdt het lekker compact op 76 en knalt de tien tracks er in een half uurtje uit. In die korte tijdspanne is echter genoeg variatie te ontdekken. De korte opener 'My Time' (met scheurende mondharmonica) wordt onmiddelijk opgevolgd door het fel scheurende 'Get High' met lekker gitaarwerk. 'You And I' is vette blues met zijn heerlijke blueslick en scheurende harmonica en 'Mojo' dendert ook lekker door.

Het tempo gaat wat omlaag tijdens de midtempo stamper 'Horse' en het stemmige 'Blacka Woetroe' met gevoelige gitaarriff. 'Six 49' met gastzangeres klinkt wat meer rock 'n roll en na een korte stilte eindigt de plaat met het mooie en gevoelig gezongen 'Eli’, slechts begeleidt door gitaar.

Giant Tiger Hooch vindt met 76 absoluut niet opnieuw het wiel uit, maar dat is in het genre waarin de band opereert ook absoluut niet van belang. Wel laten de heren horen dat we ook in Nederland, naast de wat meer pure blues van wijlen Harry Muskee, uistekend in staat zijn om een lekker vuige bluesrockplaat te maken. Waarvan akte!
Recensent:Mark Michels Artiest:Giant Tiger Hooch Label:Cool Buzz
Cover Coen Oscar Polack & Herman Wilken - Fathomless

Coen Oscar Polack & Herman Wilken - Fathomless Coen Oscar Polack is een van de mensen achter het Nederlandse label...

Cover Bing Ji Ling - Por Cada Nube...

Bing Ji Ling - Por Cada Nube... Bedrog kan een keuze zijn. Een albumhoes zo grotesk maken dat geen mens...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT