RECENSIE: John Carpenter - John Carpenter`s Lost Themes III: Alive And Death

Carpenter
recensie cijfer 2021-04-27 We kennen John Carpenter natuurlijk allemaal als de master of horror. Hij regisseerde klassiekers als Halloween, The Thing en The Fog. Hij is echter net zo bekend als de componist van veel van zijn eigen soundtracks. Het grappige is dat het componeren destijds bij Carpenter uit noodzaak werd geboren, simpelweg omdat hij niet over het budget beschikte om een componist in te huren.

Dit heeft hem duidelijk geen windeieren gelegd, want zijn soundtracks zijn onlosmakelijk verbonden met zijn films. De suspense druipt er vanaf, vaak gegoten in ijle, sfeervolle synth-muziek. Zijn invloed reikt mijlenver, want ook vandaag de dag hoor je Carpenter’s invloed terug in bijvoorbeeld de populaire serie Stranger Things en in veel moderne horrorfilms.

Carpenter heeft Hollywood eigenlijk allang de rug toegekeerd, maar muziek maken doet hij nog steeds. Als je geen films meer maakt kun je er nog altijd de denkbeeldige soundtrack voor maken natuurlijk. Zoals de titel Lost Themes III al aangeeft is dit het derde deel in de serie. Met dit deel begeeft Carpenter zich weer op het vertrouwde horrorterrein, geholpen door zijn zoon Cody en Daniel Davies (zoon van Dave Davies van The Kinks).

En wat een heerlijke "soundtrack" is het geworden. Openingsnummer 'Alive And Death' bezorgt je onmiddellijk de koude rillingen. Of wat te denken van het pulserende, dreigende 'Weeping Ghost'? Brrrr... Het ijle 'Dripping Blood' zou goed bij The Thing gepast hebben. Het tempo gaat omhoog in het gejaagde 'Cemetery' en klinkt alsof je door een zombie op de hielen gezeten wordt. Ongemeen spannend klinkt ook 'The Dead Walk' met z'n pulserende beat en begeleidende gitaarriff.

Als geen ander weet de bejaarde meester op Lost Themes III met minimale middelen sfeer op te roepen. Dat op een zodanige manier dat je eigenlijk je eigen film erbij kunt bedenken. Samen met die andere gigant, David Lynch, staat hij hiermee op eenzame hoogte.
Recensent:Mark Michels Artiest:John Carpenter Label:Sacred Bones Records
Cover Casper Clausen - Better Way

Casper Clausen - Better WayDe Deen Casper Clausen heeft in zijn studio aan de monding van de Taag, met...

Fruit B

Fruit Bats - The Pet Parade Het klinkt als een weerziensbegroeting na een lange periode waarin albums...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT