RECENSIE: Cuban Heels - Gritbag

Cuban Heels – Gritbag (Gutbucket Music Vol. 2)
recensie cijfer 2011-05-02 Krijgt u maar geen genoeg van The Black Keys? Wellicht dat het nieuwste album van Cuban Heels u dan ook weet te bekoren. Of juist helemaal niet. Zowel muzikaal als vocaal komt de band, onder leiding van Jan Hidding en met sinds kort ook Mischa den Haring van T-99 in de gelederen, hier namelijk regelmatig akelig dicht in de buurt van het geluid van het duo uit Akron.

Door het sterke gemusiceer (wat is die Richard Koster lekker op dreef met z’n mondharmonica zeg!) en de oprechte bezieling en energie waarmee Gritbag (Gutbucket Music Vol. 2) u om de oren slaat, zal menigeen het gebrek aan eigenheid en de soms inderdaad wel héél erg één-op-één vertaalde Black Keys-motiefjes, toch redelijk makkelijk voor lief nemen. Daarbij komt dat, met name tijdens de tweede helft van het album, de echo’s ook regelmatig elders liggen en we dus absoluut niet van doen hebben met een complete Black Keys-kloon.

Hoe dan ook, met name de ongecompliceerde blues stampers ‘Get Me Outta Here’, ‘Don’t Worry’, ‘The Bonedigger’ en ‘Believe I’m Going Down’ zijn van een onweerstaanbare klasse. Het rustpunt ‘Monkey On My Back’, de interlude ‘Going Down The River’ (oorspronkelijk van Mississippi Fred McDowell) en het vlot swingende, instrumentale titelnummer zorgen dan weer voor de nodige afwisseling. Als uitsmijter zet het vijftal ook nog even Eddie Floyd’s soulklassieker ‘Big Bird’ naar eigen hand.

Succes bij het grote publiek is ze absoluut gegund en behoort, gezien de stijgende lijn van de populariteit van The Black Keys en -belangrijker nog- de kwaliteit van Gritbag (Gutbucket Music Vol. 2) ,beslist tot de mogelijkheden. Maar laat dat alsjeblieft niet Den Haring’s bezigheden bij T-99 dwarsbomen, want naar nieuw plaatwerk van die band kijken heel wat blues/roots-liefhebbers ook al een tijdje uit.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Cuban Heels Label:Cool Buzz
The Hillbilly Moon Explosion - Buy Beg or Steal

The Hillbilly Moon Explosion - Buy Beg or Steal The Hillbilly Moon Explosion is een rockabilly band uit Zürich, al noemen...

Defeater - Empty days & Sleepless nights

Defeater - Empty Days & Sleepless Nights Het Amerikaanse Defeater begon iets meer dan twee jaar geleden aan de weg...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT