RECENSIE: Blackmail - II

II
recensie cijfer 2013-06-20 Blackmail is een Duitse band die al twintig jaar meeloopt. II is alweer het achtste album van deze heren die zich hebben gespecialiseerd in alternatieve rock met een psychedelisch randje. In 2010 verwelkomde de band de nieuwe zanger Mathias Reetz. Omdat de nieuwe plaat de tweede is met Reetz is ook meteen de albumtitel verklaard.

Omdat er heel veel bands zijn die dit genre bevolken, is het uitermate moeilijk om je hoofd boven het maaiveld uit te krijgen. Toch is II een heel behoorlijk album, dat liefhebbers van bombastische rock met een Teutoons randje moet aanspreken. De eerste naam die boven komt borrelen bij beluistering is die van het Fins Lapko. Een band die ook door groepen als Muse en Placebo is geïnspireerd.

Opener ‘Impact’ doet dan ook direct aan Placebo denken, en in ‘Shine’ hoor je Muse. Zeker het keyboard loopje halverwege ‘Shine’ is regelrecht van Muse gejat. Het geweld houdt de eerste nummers aan en juist wanneer je denkt dat het album in dezelfde stijl doorgaat wordt je verrast door het ingehouden begin van ‘Day Of Doom’ waarna een U2-achtig gitaarloopje en zwaar tromgeroffel de zang van Reetz fraai vergezellen. In het vrij ruige, punk-achtige ‘Palms’ trekt de band dan weer flink van leer. ‘Kiss The Sun’ en ‘O’ zijn twee degelijke rocksongs die enigszins anoniem voorbij glijden.

Het slotakkoord met het mooie, lieflijk klinkende ‘Sleep Well Madness’ en de lange afsluiter ‘Dual’ houden ons dan weer goed bij de les. Vooral die laatste song is van grote schoonheid, vooral door de mooie orkestratie, het spannende gitaarwerk en de mooie overgangen.
De vrij hoge en heldere stem van Reetz trekt de band naar een hoger plan. Dat daarbij de invloeden van genoemde voorbeelden soms wat te duidelijk voor de hand liggen is niet storend. Het levert namelijk een acceptabele plaat op die lekker weg luistert. Maar of ze hiermee een groot publiek gaan aanspreken is de vraag, Daarvoor is het net niet bijzonder genoeg.
Recensent:Jan Didden Artiest:Blackmail Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Treasure Of Grundo - Dýsantzú

Treasure Of Grundo - DýsantzúHet mag algemeen bekend worden verondersteld, dat Haarlem naast een van de...

Cover Satellite Stories - Phrases To Break The Ice

Satellite Stories - Phrases To Break The Ice Aan de nodige zelfkennis geen gebrek bij het Finse Satellite Stories . In...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT