RECENSIE: Johan - Thx Jhn

Johan - Thx Johan
recensie cijfer 2006-07-06 In 2001 kwam het album Pergola van de band Johan uit. Een succesvol album; Johan speelde dat jaar op vele podia en festivals en het nummer Tumble and Fall werd door de VPRO-radio uitgeroepen tot Song van het Jaar 2001. Enige tijd later werd het stil rond de band. Tot het uitbrengen van het album THX JHN dit jaar. “Wat goed is komt niet altijd snel.”, zegt de website van platenlabel Excelsior hierover. Johan is terug!

Johan is één van de bandjes van het succesvolle platenlabel Excelsior, dat alweer 10 jaar bestaat. Op het feestje dat Excelsior afgelopen maand vierde in Tivoli, vanwege dit 10 jarig bestaan, trad ook Johan op voor een publiek dat het duidelijk leuk vond de band weer eens live te mogen zien. De CD-presentatie die de band een week later in de Ekko gaf was uitverkocht. Johan is op de come-back tour!

Johan heeft een aantal trouwe fans, die ze met dit album willen bedanken, de naam van het album zegt het eigenlijk al. Op de voorkant van de CD hoes prijkt een foto van Marta Tura uit Argentinië. Deze 25jarige dame reisde een tijdje geleden speciaal af naar Utrecht voor een besloten optreden van haar favoriete band. THX zegt Marta Tura, maar ook Ollie uit Groningen, Niklas uit Duisberg, Neil uit Londen. Voor het nieuwe album, voor favoriete nummers en voor concerten van jaren geleden.

Pergola werd voor het grootste deel in elkaar gezet door Johan-frontman Jacco de Greeuw zelf, THX JHN is weer een echte bandplaat. Het geluid klinkt hierdoor wat steviger, maar zeker ook herkenbaar. Mooie, rustige liedjes. Nummers die lekker blijven hangen, zoals Oceans en openingstrack Coming In From The Cold. Een nummer als Tonight dat mij doet denken aan Day Is Gone van Pergola. En als je Walking Away hoort, begrijp je helemaal waarom Johan wel eens wordt vergeleken met de Beatles.

Het duurde even, maar Johan heeft weer een mooie plaat afgeleverd. Zo te horen zijn ze er weer helemaal klaar voor om volop op te treden. En dat is mooi, want ze staan later dit jaar nog op de betere podia en festivals geprogrammeerd.
Recensent:Ike Breed Artiest:Johan Label:Excelsior Recordings
Amy Millan - Honey

Amy Millan - Honey From the Tombs Honey From The Tombs , het eerste solo-album van Amy Millan, doet regelmatig...

A Day's Work - A Home in the Rain

A Day's Work - A Home in the Rain De Alkmaarse band A Day’s Work heeft de afgelopen twee jaar flink aan de weg...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT