RECENSIE: Animal Kingdom - The Looking Away

Animal Kingdom
recensie cijfer 2013-07-02 Soms duurt het een tijdje voordat we een cd ter recensie ontvangen. Zo ook met het reeds vorig jaar verschenen album The Looking Away van het Londense indie-poprocktrio Animal Kingdom. Het is de opvolger van debuutalbum Signs And Wonders, dat voornamelijk in de Engelse pers de nodige aandacht kreeg. Wat blijkt? Soms is het het wachten gewoon dubbel en dwars waard. Animal Kingdom is een leuke muzikale openbaring en laat met The Looking Away horen over een mooi eigen geluid te beschikken.

Alhoewel de tracks van Animal Kingdom variëren van dromerig tot dansbaar, grossiert het gezelschap over het algemeen in melodieuze en licht grotesk aandoende popliedjes met lekkere beats en verrassend sterke refreinen. Daarnaast beschikt het met Sauberlich over een goede vocalist die zijn mooie falsetto vooral tijdens de refreinen inzet. Opener ‘The Wave’ heeft zo’n vreselijk lekkere beat en ‘Get Away With It’ is een dansbare mix van synthesizers en overstuurde gitaarlijntjes. Dit laatste nummer zal vooral menig voetbalminnende gamer bekend in de oren klinken, het zat namelijk in de soundtrack van de voetbalgame FIFA 2013. Het fijne en goed in het gehoor liggende ‘Strange Attractor’ is vergelijkbaar met ‘Get Away With It’ en bevat eveneens een zeer sterk refrein.

Het rustige en dromerige, door de piano gedreven, ‘Straw Man’ doet vervolgens een beetje denken aan het werk van Keane. Het verzadigingspunt is echter al snel bereikt en voor de uiteindelijke climax moet je toch echt vier minuten wachten. Desondanks is deze climax dan wel weer de moeite waard. Het grotendeels akoestische ‘Skipping Disc’ is lekker ‘laidback’ terwijl het sterke ‘The Art Of Tuning Out’ na het rustigere intro een veel stevigere sound heeft. Bovendien bevat dit laatste nummer scherp ironische aanklachten zoals “If the mirror reflects too much, well you can just tune out” . Mooi. Naar het einde toe komen de aardige gitaarsongs ‘Everything At Once’ en ‘Alone Together’ aan bod. Ook hier weer met een snufje elektronica, zoals dat eigenlijk in de meeste songs het geval is.

Naast de puike muzikale omlijsting is de thematiek ook nog eens dik in orde. Thema’s als hebzucht, individualisme en egoïsme worden op subtiele wijze aangesneden, en dat is misschien wel de grootste verrassing. The Looking Away is namelijk een indiepopplaatje met een boodschap, en daarmee hoorbaar een met hart en ziel vervaardigd product. Zonder al te bezwerend of pathetisch over te komen vestigt Animal Kingdom met The Looking Away de aandacht namelijk stevig op zichzelf. Dan zit wegkijken er niet meer bij. Gewoon een verrassend sterke plaat.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Animal Kingdom Label:Mom+Pop
Cover Leafblade - The Kiss Of Spirit And Flesh

Leafblade - The Kiss Of Spirit And FleshMaar liefst zeven jaar geleden is het alweer, toen de progressieve band...

Cover The SelfEmployed - Treehouse

The SelfEmployed - Treehouse Het Noord-Hollandse The Self Employed won de Amsterdamse Popprijs en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT