RECENSIE: Mark Blomsteel - Crank It

blomsteel
recensie cijfer 2014-12-28 Op het eerste gehoor zou je denken dat countrymuzikant Mark Blomsteel het zoveelste Amerikaanse Nashville-exponent is. In feite is dat ook correct, zij het dat Blomsteel van oorsprong ‘gewoon’ uit ons eigen Rotterdam komt. Vijf jaar geleden toog Blomsteel voor het eerst naar Nashville om daar zijn countrydroom te verwezenlijken. In samenwerking met producer Fred Vail (ex-manager van The Beach Boys) bracht hij al in 2012 zijn zelfgetitelde debuutalbum uit. Die samenwerking bleek zo succesvol dat ook Blomsteel’s tweede album Crank Itdoor Vail geproduceerd werd.

Ook op die tweede plaat klinkt Blomsteel verassend ‘on-Nederlands’, in de goede zin van het woord. De fijne slidegitaren, jengelende banjo’s en subtiele orgeltjes zijn nooit ver weg en komen samen in uiteenlopende countrysongs, waarbij krachtige nummers (‘Crank it’ en ‘Barbed Wire’) zich afwisselen met popachtiger werk (‘Talk Me Down’) en zoetgevooisde ballads (‘What I Didn’t Say‘ en ‘Endless Summer Nights’).

Naast de originele composities prijken er ook een aantal covers op het album. Zo krijgt onder andere het springerige Matchbox 20-nummer ‘She’s So Mean’ een Blomsteel-metamorfose en wordt ook het door Walt Wilkins geschreven nummer ‘Someone Somewhere Tonight’ in een nieuw jasje gestoken. Hoewel de covers niet erg verschillen van de originele nummers passen ze uitstekend binnen het geheel en worden ze met overtuiging gebracht.

Het meest kenmerkend op het album zijn de aanstekelijke meezingrefreinen, de strakke productie en de uitgebalanceerde arrangementen.Het klinkt als een klok. De kundige countrymuzikanten en producer weten echter niet te voorkomen dat Crank It net iets teveel volgens het geijkte ‘countryboekje’ verloopt. De bewijsdrang is zo hoog dat het ten koste gaat van de oprechtheid. Mede daardoor blijven de spanning en beklijving grotendeels uit.

Daarnaast is het bij vlagen wel heel zoete countrypop die Blomsteel ons voorschotelt. Goed, als geheel klinkt Crank It dus verrassend gelikt en weet Blomsteel zijn Nederlandse identiteit met verve te verbergen maar zijn tweede langspeler klinkt wel zó glad dat het in combinatie met de zoetgevooisde nummers en de wat voorspelbare songstructuren lang niet iedere countryliefhebber zal kunnen bekoren. De commerciële – popachtige - countrytak lijkt er in de vorm van Blomsteel echter wel een Nederlands uithangbord bij te hebben.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Mark Blomsteel Label:Coast To Coast
Cover We Fall Slowly - Butterfly Guillotine

We Fall Slowly - Butterfly GuillotineDe Nederlandse formatie We Fall Slowly is nog niet zo heel lang bezig en...

Cover King 810 - Memoires Of A Murder

King 810 - Memoires Of A Murderer Wie zich aan de klanken van King 810 begeeft, kan maar beter bij voorbaat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT