RECENSIE: Caamp - By & By

Caamp
recensie cijfer 2020-01-22 Ze zijn al sinds jaar en dag vrienden, de twee Amerikaanse jongens die de band Caamp hebben opgericht: Evan Westfall en Taylor Meier. Het begon allemaal met Meier die begon op te treden in koffietentjes, met eigen werk weliswaar. Na een paar jaar voegde Westfall zich letterlijk en figuurlijk bij hem door te verhuizen en werd er door hen samen aan de sound van Caamp gewerkt. In eigen beheer werd het eerste album uitgebracht in 2016 waarmee de twee zichzelf al goed in de kijker wisten te spelen. De bekendheid groeide, en zo ook de band: Matt Vinson voegde zich bij het duo als bassist.

Met By and By heeft het trio inmiddels hun derde album uitgebracht. Terwijl het allemaal begonnen is op een zolderkamertje, doet het geluid van de Amerikanen heel wat anders vermoeden. By and By klinkt groots en ruimtelijk, maar tegelijkertijd ook knus en warm. De stem van Meier is diep, heeft een klein hees randje en barst van het gevoel. ”There’s something in my heart, and it feels like fire”, de warmte die door Meier gevoeld wordt, klinkt door in zijn vocalen in ‘Feels Like Home’. Maar zo verzachtend als de stem klinkt, zijn niet alle teksten. Nog in datzelfde nummer zingt Meier dat hij zichzelf moet overtuigen om hoop te blijven houden nu er zo weinig is om te vieren. En op ‘No Sleep’ is Meier’s frustratie over de slapeloze nachten hoorbaar, maar dan wel op zo’n manier dat het nog binnen de lijntjes van het ingetogene valt.

De banjo en gitaar mogen weliswaar op het gehele album dominant aanwezig zijn, toch weten Meier en Westfall de instrumenten zo te gebruiken dat By and By geen eentonig album is geworden. By and By is een album dat zowel bij zomerse hitte als winterse kou goed kan gedijen. De plaat kent uptempo en lichtvoetige nummers zoals een nummer dat zijn naam eer aan doet, ‘Keep The Blues Away’, maar ook meer ingetogen en soberdere nummers zoals ‘Moonsmoke’. Het is juist de verscheidenheid die deze plaat tot een zeer interessante maakt. En hoe vaker de plaat wordt gedraaid, des te interessanter deze lijkt te worden. En dat is precies het advies bij het luisteren: geef dit album de tijd. De gelaagdheid van de nummers wordt per luisterbeurt hoorbaarder, iets dat By and By een plaat maakt met mogelijkheden om flink te groeien bij de luisteraar.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Caamp Label:Mom+Pop
Cover The Braindogs - Real Live Brains

The Braindogs - Real Live BrainsOp 7 december mag Tom Waits zeventig kaarsjes op zijn verjaardagstaart...

Cover King of the World - Connected

King of the World - Connected Ooit deelden ondergetekende en gitaarheld Erwin Java een podium… Ok, dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT