RECENSIE: Black Country Communion - Afterglow

Cover Black Country Communion - Afterglow
recensie cijfer 2012-11-16 Black Country Communion is een Brits-Amerikaanse supergroep met Glenn Hughes (Deep Purple), Jason Bonham (Led Zeppelin), Derek Sherinian (Dream Theater) en Joe Bonamassa. De groep is sinds 2009 bij elkaar en is gevormd onder de bezielende leiding van producer en het onofficiële vijfde bandlid Kevin Shirley (onder andere bekend van producties van Led Zeppelin en Iron Maiden). De self titled debuutplaat (2010) en opvolger 2 (2011) werden erg goed ontvangen. De lat lag dan ook hoog voor nieuw uit te brengen materiaal, maar voor die uitdaging deinsden de vier topmuzikanten – vanzelfsprekend - niet terug.

Voor het schrijven van hun nieuwste plaat werd een half jaar uitgetrokken, beduidend meer dan de zes weken die aan de debuutplaat werden besteed. Vervolgens trokken de heren slechts vijf dagen een studio in Westlake Village (nabij Hollywood) in en het resultaat mag er zijn. De band borduurt met Afterglow verder op hun mix van classic rock en bluesrock. Weinig vernieuwend, maar de heren kennen het trucje als geen ander en leveren sfeervolle plaat af.

Openingstrack ‘Big Train’ begint rustig, maar voor je het weet wordt je meegezogen in de klassieke rockriffs en de kenmerkende rocksound van zanger Hughes. Zo nu en dan neemt de band echter behoorlijk gas terug. Ook de rest van de plaat kenmerkt zich door deze afwisseling. Hughes zegt hierover: “Ik wilde dat dit album meer akoestische momenten had dan de vorige twee albums. (…) Ik wilde meer drama.” Dit is duidelijk gelukt, maar het moet gezegd worden dat Hughes het meest overtuigt als hij zijn strot helemaal open trekt, zoals in ‘Midnight Sun’ en ‘Confessor’. Deze 61-jarige rocker heeft nog niets aan stemvolume ingeboet. De rustige passages zijn zowel qua zang als muzikaal minder sterk. Het klinkt wat geforceerd en een beetje saai.

Ook de andere bandleden komen dus het best uit de verf als ze helemaal los mogen gaan. Het stevigere rockwerk is hen op het lijf geschreven. Bonamassa pakt logischerwijs op vele momenten de ruimte om er een solo in te gooien en doet dat bijvoorbeeld geweldig in ‘Cry Freedom’, ‘Dandelion’ en ‘The Giver’. In het eerstgenoemde nummer neemt hij ook een deel van de zangpartijen voor zijn rekening. Liefhebbers weten dat ook dat aan hem besteed is. Toetsenist Sherinian laat in afsluiter ‘Crawl’ het meest expliciet zijn aanwezigheid horen met een futuristische solo.

Black Country Communion levert met Afterglow een bluesrock ’n roll plaat af, die voldoet aan de maatstaven zoals die golden in de hoogtijdagen van het genre. Het zal liefhebbers mogelijk zwaar vallen dat de band de plaat waarschijnlijk niet live gaat promoten en dat het vuur mogelijk helemaal gedoofd is. Drukke tourschema’s, met name van Bonamassa, en onderlinge strubbelingen staan een vervolg voor deze band in de weg.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Black Country Communion Label:Mascot Records
Cover Ryan Bingham - Tomorrowland

Ryan Bingham - TomorrowlandHoewel bij de naam Ryan Bingham misschien niet meteen een belletje gaat...

Cover The Heyz - The Heyz

The Heyz - The Heyz Wat een glorieuze entree in de Nederlandse muziekwereld had moeten worden,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT