RECENSIE: Number Nine - New Ways

Cover Number Nine - New Ways
recensie cijfer 2012-09-28 De afgelopen jaren heeft de Utrechtse band Number Nine zeker niet stil gezeten. Optredens waren er in zalen als W2, Simplon, WATT en EKKO en daarbij fungeerde de band als voorprogramma van The Madd, Miss Montreal en Bertolf. Maar goed werk heeft simpelweg tijd nodig. Vandaar dat de band begin 2012 de studio in dook met producer Martijn Groeneveld voor de opname van het debuutalbum New Ways. Volwassener dan de EP, maar nog steeds aanstekelijk herkenbaar.

Immers, elke muziekleek hoort de invloed van The Beatles al van mijlenver aankomen, met name die van Paul McCartney. Duidelijk herkenbaar zijn de harmonieën en zanglijnen op het album die een flinke ode zijn aan het Liverpudliaanse voorbeeld.

Op het album hebben ze hun liefde voor mooie popliedjes tot uiting weten te brengen. Waar hun eerste single ‘Sun Sun Sun’ een ode aan een vrolijke zomer was, brengen de dertien songs op de plaat voornamelijk serieuzere thema’s aan het licht. Hartepijn, aftakeling en de gejaagdheid van het bestaan zijn enkele voorbeelden. Zonder overigens deprimerend en zwartgallig te worden, want in de muziek van Number Nine klinkt toch altijd hoop en optimisme.

Maar er hangt niet alleen een Beatles luchtje aan deze plaat. Zoals Gerard Ekdom al omschreef: “Ik heb een beetje het Beach Boys gevoel.” Het is dan ook voornamelijk vlot meezingen geblazen. Maar daar ligt dan ook meteen de valkuil voor de band. Echt sterke nummers worden namelijk niet meteen gevonden: daar moet men ingroeien en langzaamaan kennis mee maken. Vandaar dat in het vervolg de toevoeging van wat extra dynamiek niet verkeerd uit zou kunnen pakken.

New Ways is al met al een lekkere plaat geworden die zeker potentie heeft en zicht biedt op veel mooiers. Met het typische stemgeluid van leadzanger Bakker en de toch wel aanstekelijke Britse sound maken dit debuutalbum van Number Nine tot een nieuwsgierig makend schijfje. Want deze New Way werkt!
Recensent:Joey van der Leemputten Artiest:Number Nine Label:Rough Trade Distribution
Cover Antje Duvekot - New Siberia

Antje Duvekot - New SiberiaEen mensenleven kan soms raar lopen. Dat blijkt wel uit de levensloop van de...

Cover Agent Side Grinder - Hardware

Agent Side Grinder - Hardware Op basis van de bandnaam zou je van Agent Side Grinder wellicht een flinke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT