RECENSIE: Agent Side Grinder - Hardware

Cover Agent Side Grinder - Hardware
recensie cijfer 2012-10-13 Op basis van de bandnaam zou je van Agent Side Grinder wellicht een flinke bak harde metal verwachten. De muziek van het Zweedse vijftal zit echter meer in de hoek van de new wave en elektronica. Op het titelloze debuutalbum uit 2008 mengde de band onder andere industrial, post-punk en electro, maar inmiddels is de sound wat toegankelijker geworden.

De sound op Hardware, het derde album van Agent Side Grinder, ligt ergens tussen Depeche Mode en Joy Division, voorzien van hier en daar een vleugje Kraftwerk. Zelf noemt de band ook Einstürzende Neubauten als invloed, maar zo extreem en/of experimenteel als de band rond Blixa Bargeld klinkt Agent Side Grinder hier nergens. De acht tracks op Hardware zijn allemaal echte liedjes met een kop en een staart.

Hardware opent met ‘Look Within’, een nogal somber aandoende track vol analoge elektronica. ‘Sleeping Fury’ is wat meer upbeat, althans muzikaal gezien. De zang klinkt nog steeds zeer depressief en doet wel wat denken aan een iets rauwere versie van Nick Cave. In ‘Rip Me’ klinkt zeer duidelijk de invloed van Kraftwerk door en de zang gaat hier wat meer richting Depeche Mode, waardoor het nummer, ondanks het ”Rip me apart” in het refrein, wat lichter aandoet. De invloed van Kraftwerk is ook goed te horen in afsluiter ‘Stranger Stranger’.

Een andere naam die tijdens het beluisteren van Hardware naar boven komt is die van Max Q, een project van INXS-zanger Michael Hutchence, waar in 1989 het enige album van verscheen. De muziek van Agent Side Grinder doet vooral aan Max Q denken door de combinatie van jaren ’80 elektronica en nogal sombere nummers. Vooral ‘Wolf Hour’ roept herinneringen aan Max Q op. Door het mooie refrein is ‘Wolf Hour’ een van de mooiste tracks op Hardware. Ook het trage ‘Pyre’ maakt indruk en hetzelfde geldt voor het redelijk gejaagde ‘Bring It Back’.

Hardware is een prima plaat voor liefhebbers van de donkerdere kanten van de jaren ’80. Het belangrijkste minpunt is dat we dit soort muziek natuurlijk al heel vaak gehoord hebben. Desondanks boeit deze derde van Agent Side Grinder van begin tot eind.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Agent Side Grinder Label:Dying Giraffe Recordings
Cover Number Nine - New Ways

Number Nine - New WaysDe afgelopen jaren heeft de Utrechtse band Number Nine zeker niet stil...

Cover Slipknot - Antennas To Hell

Slipknot - Antennas To Hell Slipknot , wie is er niet groot mee geworden? In de grote nu-metalopleveing...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT