RECENSIE: Kouwe Makkers - Valse Lucht

KouweMakkers - Vals Licht
recensie cijfer 2006-04-12 Valse Lucht is de derde CD van Kouwe Makkers uit Overijssel. Zelf omschrijven ze hun liedjes als “Nedercore” en daarmee dekken ze de lading heel aardig. De band brengt Nederlandstalige teksten die (in ieder geval in de refreinen) gestut worden door heftige gitaren en een beukende ritmesectie. Zanger Johan Schoterman klinkt in de rustige coupletten af en toe als Huub van der Lubbe van De Dijk. Maar als het refrein zich eenmaal aandient gaat ie behoorlijk los en kan deze vergelijking meteen weer overboord. De band kan op zo’n moment eerder in het straatje van de Raggende Manne geplaatst worden. Wat wel jammer is, is dat bijna alle nummers volgens ditzelfde stramien zijn opgebouwd. Alleen in Lauwe Gasten, als rapper H.I.V. mag opdraven, wordt er even wat hiphop aan het palet toegevoegd.

De teksten van de band variëren van een beetje flauw (“Een goede vriend is een verre buur”) tot humoristisch (“Om deze zak stront geen gouden strik!”). Dat de band humor heeft blijkt ook uit de hoes van de CD. Op de achterzijde staan de heren namelijk vol verwachting rondom een telefoon opgesteld, alsof ze ieder moment een belangrijk telefoontje (Platenmaatschappij? Programmeur van een groot festival?) kunnen verwachten.
Toch komen er ook maatschappij kritische teksten voorbij, zoals in Consumptie Verplicht dat (hoe kan het ook anders) een aanklacht is tegen de consumptie-maatschappij van vandaag de dag. Ook gooit de band er af en toe wat dialect tegen aan.

Kouwe Makkers schijnt het in de regio heel aardig te doen. Dit blijkt onder meer uit het aantal optredens dat op hun website vermeld staat. Ik kan me goed voorstellen dat de band live een flinke pit teweeg kan brengen. Een CD lang boeien is echter een ander verhaal.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Kouwe Makkers Label:Eigen Beheer
Screamin Eric - Shake it!

Screamin' Eric - Shake it!Shake It is het derde Screamin’ Eric-album vol smerige punkrock rechtstreeks...

Maze - Soldiers of Suburbia

Maze (NL) - Soldiers of Suburbia Het Zuid-Limburgse vijftal Maze wil met hun jongste EP Soldiers of Suburbia,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT