RECENSIE: Kouwe Makkers - Roest

KouweMakkers – Roest
recensie cijfer 2009-08-12 Bij Nederlandstalige muziek denkt het overgrote deel van de mensen aan het smartlappen circuit, Guus Meeuwis, Marco Borsato of Blöf. Artiesten als Boudewijn de Groot en latere bands als Klein Orkest en Het Goede Doel toonden aan dat er ook in vroegere jaren genoeg kwaliteit te vinden was. Nederlandstalige metal en punk was echter iets totaal anders. In de jaren tachtig was Vandale een band die de kunst prima verstond, maar de spoeling was en blijft gewoon erg dun. Momenteel zijn er groepen als blackmetal band Fluisterwoud, De Heideroosjes en Van Katoen die de eer hoog houden. Een band die het ook ver zou kunnen schoppen is het al een tijdje meedraaiende KouweMakkers.

De in 1999 opgerichte Overijsselse band maakt een stijl muziek die het midden houdt tussen punk, hardcore en metal. Alsof je Motörhead en de Heideroosjes mengt met Peter Pan Speedrock en Metallica. Het nieuwste album Roest is alweer het vierde album van de band en de eerste die niet in eigen beheer is uitgebracht. Het label Marista heeft zich ontfermd over de heren om zo te proberen de band in heel Nederland aan de man te brengen.

In ruim een half uur komen tien songs langs razen die over het algemeen pakkend genoeg zijn om de aandacht vast te houden. De muziek van de heren is niet heel ingewikkeld, maar zit strak in elkaar. Niet onbelangrijk is dat de mannen gewoon prima liedjes kunnen schrijven. De meeste nummers hebben een kop en staart en klinken al snel vertrouwd. De teksten, die prima bij de muziek passen, zijn toch andere koek dan de misplaatst pretentieuze rijmelarij die veel bands bezigen. KouweMakkers neemt geen blad voor de mond, hoewel de teksten soms wat cryptisch zijn. Zo voelen de heren in ‘Monsters’ en ‘Lopen, Zien & Zwijgen’ zich uitgescheten door de “gegoede” burgerij, en tonen in ‘Klootzak’ wat zelfreflectie. Dat alles verpakt in stevige metalpunk, waarbij de ruige strot van zanger Johan Schoterman goed past. In het overspelige liefdesepistel ’Sprookje’ wordt een deel gezongen door gastzangeres Annalies Groen. Hoewel dit nummer misschien wat uit de toon valt in vergelijking met de rest, is het wel heel leuk om naar te luisteren. Afsluiter ‘Plotsklaps’ is een mooie finale van dit album en stuurt KouweMakkers enigszins de Metallica kant op.

Roest is in een heel aardig album en duidelijk met het hart gemaakt. Het zou zomaar kunnen dat KouweMakkers met wat promotie enige landelijke bekendheid krijgt. Dat zou zeker terecht zijn, al is het alleen maar om wat tegengas te geven aan de Nederlandstalige muzak die ons dagelijks via de radio terroriseert.


Eerdere recensies van KouweMakkers:
- 12-04-2006: Valse Lucht.
Recensent:Jan Didden Artiest:Kouwe Makkers Label:Marista
The Hickey Underworld – The Hickey Underworld</

The Hickey Underworld - The Hickey UnderworldIn 2006 won The Hickey Underworld de prestigieuze Humo’s Rock Rally. En...

Reverend & the Makers – French kiss in the chaos

Reverend and the Makers - A Frensh Kiss in the Chaos Reverend & the Makers kwam op met de golf aan nieuwe indie – britpop -...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT