RECENSIE: Maze (NL) - Soldiers of Suburbia

Maze - Soldiers of Suburbia
recensie cijfer 2006-04-12 Het Zuid-Limburgse vijftal Maze wil met hun jongste EP Soldiers of Suburbia, naar eigen zeggen, laten horen waar zij muzikaal voor staan. Na het beluisteren van deze EP kan ik niet anders dan concluderen dat Maze muzikaal gezien overal voor lijkt te willen staan. En dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest. Of toch?

Maze doet haar naam met deze schizofrene luistertrip in ieder geval wel eer aan. Soldiers of Suburbia luistert als een waar labyrint van muzikale stijlen en invloeden. Naast rock experimenteren de dame en heren van Maze met folk, pop, psychedelica, jazz, metal en krijgen we zelfs een vleugje ska/reggae voorgeschoteld. En dat dan allemaal in vier tracks gepropt. De enige bindende factor in deze ratjetoe is de, overigens zeer goede, zang van zangeres Maartje Meessen.

Opener To Me refereert zwaar aan de eigenzinnige sound van A Perfect Circle. De meer rechtlijnige en ingetogen jazzy folkpopsong Dreamin’ valt na de stomende opener To Me nogal in het niet. Technisch is ook deze track goed gespeeld en wederom wordt er prachtig gezongen door Maartje Meessen, maar Dreamin’ mist die heerlijk dreigende spanning en eigenlijk ook de onbevangenheid van To Me. De aanvankelijk prachtig slepende ballad Unintended, die sterk aan Anouk doet denken, wordt halverwege bruut om zeep geholpen door een misplaatste dwarsfluit-break en een ska/reggae-achtige outro. Het nummer Soldiers of Suburbia is een epische, misschien iets te pretentieuze en langdradige afsluiter waarin de wat zwaardere metal-invloeden verwerkt zitten.

Technisch zit het wel goed met deze vijf jonge enthousiastelingen. Stem- en instrumentbeheersing zijn prima in orde. Maar helaas klinkt de EP grotendeels als een tentoonstelling van die technische vaardigheden en brede stijlbeheersing, wat zwaar ten koste gaat van de geloofwaardigheid. Echter, de wonderschone eerste helft van Unintended en de speelse, haast ongedwongen, gitaarpartijen in To Me en Soldiers of Suburbia bewijzen dat er wel degelijk meer dan slechts techniek schuil gaat achter deze band. Die ‘bezieling’ zou veel meer als uitgangspunt moeten gaan dienen om echt te kunnen overtuigen.

Muzikaal staat Maze, afgaande op deze EP, aan het begin van een zoektocht naar een eigen geluid dat wellicht tot een uitstekende opvolger zal leiden.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Maze (NL) Label:Eigen Beheer
KouweMakkers - Vals Licht

Kouwe Makkers - Valse LuchtValse Lucht is de derde CD van Kouwe Makkers uit Overijssel. Zelf omschrijven...

Obscure - Peninsula

Obscure - Peninsula Wat krijg je als je vier overenthousiaste, zwaar gemotiveerde jonge heren uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT