RECENSIE: Lostprophets - Weapons

Cover Lostprophets - Weapons
recensie cijfer 2012-05-19 Vier jaar zat er tussen Liberation Transmission (2006) en The Betrayed (2010). En de fans nog eens zo lang laten wachten, dat kon niet aldus Lostprophets. Dus volgt ongeveer twee jaar later het vijfde album van het zestal. Met Weapons hoopt de band uit Wales eindelijk weer eens te overtuigen.

Lostprophets richt zich qua fans op dezelfde demograaf als 30 Seconds To Mars en Green Day: tienermeisjes en tienerjongens. Maar waar Jared Leto en co. nog enigszins wegkomen met peuterpoëzie en meezingrefreintjes (mede door tamelijk briljante marketing), is het bij Lostprophets moeilijk om ze nog serieus te nemen.

Ze zagen het waarschijnlijk helemaal voor zich in de studio: volle zalen en dan die stadionrefreinen erin gooien. Elk nummer weer. En het publiek maar meezingen. Hoe Lostprophets volle zalen gaat trekken met de uitgebluste hardrock die op Weapons te horen is, is echter een raadsel. Net als op het vorige album klinken de nummers formuleachtig en weinig vernieuwend. Ongeïnspireerde gitaarriffs, elk nummer dezelfde opbouw en teksten en zang waar zelfs Fred Durst niet trost op zou zijn.

Zanger Ian Watkins is namelijk het zwakste punt van de band. Met teksten als “I will not let this part of me be apart from you” (‘Another Shot’) en “You're lying, You're lying, you're going to be the one left crying” (‘We Bring An Arsenal’), een kleine greep uit de wanstaltige teksten, overtuig je niemand. Ian, je bent niet zestien jaar oud, tijd om volwassen te worden. Dat alles met een geknepen, zeurende en soms hijgerige stem wordt gezongen helpt ook zeker niet mee.

Waar Lostprophets wel iets nieuws probeert pakt het consequent slecht uit. Zo is de poging tot rappen die Watkins in 'Better Off Dead' doet, is bijna beledigend en ballade ‘Somedays’ is vooral een les in hoe niet een ballade te maken.

Lostprophets heeft de belofte van Thefakesoundofprogress (2000) en Start Something (2004) nooit in kunnen lossen. Voor de fans van zelfkastijding zit na afsluiter ‘Can't Get Enough’ nog het knetterharde 'verborgen' bonusnummer ‘Weapons’, maar wie verstandig is heeft de cd dan allang afgezet.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Lostprophets Label:Sony Music
Cover Susanne Alt - How to Kiss

Susanne Alt - How to Kiss Susanne Alt is een van oorsprong Duitse saxofoniste die haar sporen heeft...

Cover Dandy Warhols - The Machine

The Dandy Warhols - The Machine De eerste berichten die uit Amerika kwamen overwaaien repten over een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT