RECENSIE: The Shins - Port of Morrow

Cover The Shins - Port of Morrow
recensie cijfer 2012-04-13 Wordt 2012 het échte doorbraakjaar van The Shins? Het zou zomaar kunnen. De band is na het wegvallen van alle originele leden, op zanger/gitarist James Mercer na, en de overstap van Subpop naar Sony namelijk toegankelijker dan ooit. Op Port of Morrow weet Mercer het geluid van The Shins te verfijnen tot een gelikte mix tussen indie en pop.

Fans van de band uit New Mexico hebben maar liefst vijf jaar moeten wachten op de opvolger van Wincing the Night Away. In die periode verloor de band maar liefst zes bandleden, waarvan drie mede-oprichters van de band. Maar de band rondom James Mercer lijkt er nauwelijks verzwakt vanaf te komen. Bij vlagen klinkt The Shins even toegankelijk als Coldplay of The Kooks.

Dat is natuurlijk vloeken in de indie-kerk, maar dat is overstappen naar een groot label als Sony ook. Maar in het refrein van ‘For a Fool’ klinkt Mercer bijna als Luke Pritchard en akoestisch tussendoortje ‘September’ is erg licht verteerbaar. Als tegenhangers zijn er de meer up-tempo ‘60s popnummers als ‘No Way Down’ en ‘Bait and Switch’ om het album weer op sleeptouw te nemen.

Ten opzichte van de oudere albums is het tempo redelijk laag op Port of Morrow, maar de bovengenoemde nummers trekken de luisteraar op de juiste momenten terug in het album. De titeltrack, die het album afsluit, is één van de meer experimentele tracks op het album. Maar bij The Shins anno 2012 zegt dat niet heel veel. Nog steeds kan iedereen, van de jonge hipster tot de vaste luisteraar van Radio2, hier waarschijnlijk heel goed mee leven.

Hoe dat meer populaire geluid valt bij de fans van het eerste uur is de vraag. Is het de invloed van het wegvallen van de oude bandleden, of is het de invloed van Sony die we terughoren bij The Shins? Joost mag het weten, het luistert heerlijk weg. Het hoeft niemand te verbazen als aan het eind van jaar The Shins op menig jaarlijstje prijkt.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:The Shins Label:Sony Music
Cover Bertrand Burgalat - Toutes Directions

Bertrand Burgalat - Toutes DirectionsManusje-van-alles Bertrand Burgalat mag dan wel een dikke vijftien jaar...

Cover Klavan Gadjé - Harrejasses Hotel

Klavan Gadjé - Harrejasses Hotel Met het festivalseizoen vlak voor de deur levert Klavan Gadje haar tweede...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT