RECENSIE: Biohazard - Reborn in Defiance

Cover Biohazard - Reborn in Defiance
recensie cijfer 2012-03-09 Biohazard is een van de grootste namen binnen de hardcore. In het begin van de jaren ’90 maakten ze furore met hun muziek, een mengsel van hardcore punk, metal en ook hiphop. De band uit Brooklyn, die in de lange tijd van hun bestaan nogal eens van samenstelling is gewisseld, was volgens de fans het krachtigste in de originele samenstelling. Voor het 20-jarige bestaan van de band besloten de gitarist/zanger Billy Graziadei, gitarist Bobby Hambel, drummer Anthony Meo en bassist/zanger Evan Seinfeld in 2008 om weer eens in de oude bezetting samen te komen. Dit resulteerde in veel positieve reacties en uiteindelijk werd er in 2010 besloten om in deze originele bezetting weer eens aan een gezamenlijk album te beginnen. Het resultaat hiervan is het reünie album Reborn In Defiance. De retour naar de originele bezetting heeft overigens niet lang mogen duren, Evan Seinfield heeft de band inmiddels weer verlaten en is vervangen door een ander oud-Biohazard lid, namelijk Scott Roberts.

De originele bezetting heeft na al die jaren gelukkig niets van haar kracht verloren. Na een intro die niets toevoegt klappen ze er meteen vol op met het nummer ‘Vengeance Is Mine’. Dit is het Biohazard wat ik hoopte te horen! Helaas zijn er ook wat nummers op de cd die niet deze snelheid halen en goede voorbeelden daarvan zijn de nummers ‘Decay’ en ‘Killing Me’. Deze nummers neigen door de lange trage refreinen en gitaarsolo’s meer naar de metal kant. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid van trage nummers als ‘Vows Of Redemption’ die juist meer de hiphop kant op gaan. Binnen het traag startende nummer ‘Reborn’ zijn de drie grondstijlen van de band zelfs gemixt en zijn er zowel metal, hardcore als hiphop stukken aan te wijzen. Opvallend is dat de aanwezigheid van die snelle hardcore riffs de kwaliteit van dit nummer flink omhoog haalt. Wat dat betreft blijft hardcore gelukkig de belangrijkste stijl op deze cd en doet een nummer als ‘Skullcrusher’ zijn naam zeker eer aan. Dit zijn de nummers waar je een dergelijke cd voor aanschaft.

Helaas gaat de cd als een nachtkaars uit door het slotnummer ‘Season The Sky’. Hierdoor blijft het product toch weer op twee gedachten hinken. De mannen van Biohazard zijn natuurlijk ook niet de jongste meer en zullen wellicht ook veranderingen hebben gehad in hun muzieksmaak, maar ik kan me niet voorstellen dat de oude fans zitten te wachten op die slome nummers. Gelukkig staat er voor die mensen genoeg hard materiaal op om los op te gaan.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Biohazard Label:Nuclear Blast
Cover Vadoinmessico - Archaeology of the Future

Vadoinmessico - Archaeology of the Future Vadoinmessico is een Internationaal gezelschap dat opereert vanuit Londen....

Cover Color Ones - Color Ones

Color Ones - Color Ones Voor de kritische buitenwacht zijn de ogen en oren voornamelijk gericht op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT