RECENSIE: Nightwish - Endless Forms Most Beautiful

Nightwish
recensie cijfer 2015-03-28 Er is de afgelopen jaren weer heel wat gebeurd in het Nightwish kamp. Halverwege de Imaginaerum tour eind 2012, verliet zangeres Anette Olzon vanwege onverenigbare belangen de band, waarna Floor Jansen toetrad om de band de rest van de tour uit de brand te helpen. Of de ex-After Forever zangeres zou blijven werd daarna de grote discussie onder de fans. Omdat Floor op dat moment ook nog met haar band Revamp flink in de weer was leek het er op dat het er misschien wel niet van zou komen, maar gelukkig bleek dat ze, net beter na een forse burn-out, voorlopig alles aan de kant wilde schuiven om fulltime lid van Nightwish te worden.

Overigens zijn er nog een paar verschuivingen op het personele vlak. Zo is Troy Donockley definitief vast lid van de band geworden. We hoorden hem al op eerder op de voorgaande twee platen met onder andere zijn uillean pipes , dus echt nieuw is hij niet meer. Verder is drummer Jukka Nevalainen tijdelijk teruggetreden omdat hij lijdt aan een ernstige vorm van slapeloosheid. Zijn kruk is voorlopig ingenomen door Kai Hahto.

Maar wat zijn we blij dat Floor zangeres van Nightwish is. Het heeft in ieder geval ook het beste van de band naar boven gehaald. De nieuwe schijf Endless Forms Most Beautiful is één van de beste albums van Nightwish en misschien wel de beste plaat sinds het ultieme meesterwerk Oceanborn.

In maar liefst 78 minuten komen elf songs langs die stuk voor stuk van absoluut topniveau zijn. Zoals we gewend zijn van Nightwish is de symfonische metal doorspekt met fraaie folky stukjes en horen we behalve Floor ook weer bassist Marco Hietala en soms Troy Donockley meezingen. Overigens hoorden we Floor nog nooit zo veelzijdig als op dit album. Luister maar eens wat ze in ‘Alpenglow’ presteert, waarin ze zowel lief en als een boze heks klinkt. Wat een topzangeres!
Opera-achtige partijen, zoals we ze kenden van Tarja Turunen, horen we ook op Endless Forms Most Beautiful niet, maar missen doen we ze niet. Niet omdat Floor dit niet zou kunnen, maar gewoon omdat de songs daar niet om vragen. In het 24 minuten durende klapstuk ‘The Greatest Show On Earth’ horen we haar wel even een beetje het hoog in gaan. In dit stuk worden we meegenomen in de evolutietheorie van Richard Dawkins. Een onderwerp dat op de hele plaat blijft terugkeren. Op muzikaal vlak komt in dit orkestrale en filmische nummer alles samen wat Nightwish zo onweerstaanbaar maakt.

Belangrijkste songschrijver en toetsenist Tuomas Holopainen heeft vreselijk zijn best gedaan om van Endless Forms Most Beautiful een waar meesterwerk te maken. Stevige en vlotte songs als ‘Shudder Before The Beautiful’, ‘Yours Is An Empty Hope‘ en het weergaloze titelnummer hebben dat onmiskenbare Nightwish-stempel en zijn direct verslavend. Maar ook de wat ingetogenere werkjes als het licht folky ‘Elan’, en de prachtige ballad ‘Our Decades In The Sun’ zijn nummers die er om vragen om keer op keer gedraaid te worden. Iets wat voor alle nummers geldt. Bij een topalbum als dit past dan ook alleen de maximale score.
Recensent:Jan Didden Artiest:Nightwish Label:Nuclear Blast
Cover Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly

Kendrick Lamar - To Pimp A ButterflyHet onverwacht uitbrengen van een nieuw album is inmiddels een veelgebruikt...

Cover Sven Hammond - IV

Sven Hammond - IV Een nieuwe plaat, een nieuwe naam. Slechts een jaar na het verschijnen van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT