RECENSIE: Textures - Dualism

Textures – Dualism
recensie cijfer 2011-09-22 Vorig jaar werd bekend dat zanger Eric van Kalsbeek Textures zou verlaten. Hij was al de tweede zanger die de band verliet, want in 2003 vertrok Pieter Verpaalen die op de debuutplaat Polars nog de leadvocalen voor zijn rekening nam. Textures moest dus weer op zoek naar een nieuwe zanger en deze werd gevonden in Daniël de Jongh, voorheen zanger bij Smogus en CiLiCe. Met hem nam Textures het vierde album Dualism op.

Met De Jongh als zanger klinkt Textures toch wel wat anders dan voorheen. De vele tempowisselingen zijn gebleven, maar over het geheel klinkt Textures toch wel wat toegankelijker dan op de vorige drie platen. Het is allemaal net wat melodieuzer en minder chaotisch. Verder zorgt de zeer goede cleane zang van De Jongh ervoor dat de band in de rustige passages behoorlijk proggy klinkt. Gelukkig zijn er ook nog genoeg hardere stukken met typische metalzang die de boel in evenwicht houden. Alleen in ‘Reaching Home’ ontbreken deze en de song is daardoor meteen de minste op het album.

Gelukkig staan hier tegenover genoeg goede tracks, zoals bijvoorbeeld ‘Sanguine Draws The Oath’, waarin rustigere passages mooi worden afgewisseld met hardere stukken. Ook bevat deze track een paar mooie passages met melodieuze zang over behoorlijk stevige muziek. Ook ‘Consonant Hemipheres’ is een sterke song, met een mooie opbouw. Het eind van deze track is echt lekker hard.

Een andere uitschieter is ‘Singularity’, een niet zo snel maar wel vrij hard metalnummer. Ook ‘Minor Earth, Major Skies’ is een lekker stevige song, maar aan het eind volgt nog een wat rustiger gedeelte. In ‘Stoic Resegnation’ wisselen harde metal en proggy passages elkaar opnieuw mooi af. ‘Foreclosure’ is een zeer rustige track en deze vormt eigenlijk een lang intro voor de ijzersterke afsluiter ‘Sketches From A Motionless Statue’, waarin Textures alle registers nog even opentrekt. Deze song bevat werkelijk alles wat de band interessant maakt, veel tempowisselingen, moeilijke maatsoorten, maar ook een wat rustiger gedeelte.

De nieuwe Textures klinkt duidelijk wat rustiger en hierdoor een stuk toegankelijker dan het oude werk. De beste metalband van Nederland zou hiermee wellicht een wat groter publiek aan zich kunnen binden en dat zou zeer verdiend zijn.


Eerdere recensies van Textures:
- 24-03-2008: Silhouettes;
- 15-03-2006: Drawing Circles;
- 27-04-2004: Polars.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Textures Label:Nuclear Blast
Other Lives – Tamer Animals

Other Lives - Tamer AnimalsIn 2004 richt Jesse Tabish met Jenny Hsu, Jonathon Mooney, Josh Onstott en...

The Rott Childs - Riches Will Come Thy Way, A Musical

The Rott Childs - Riches Will Come Thy Way: A Musical In 2009 kwam er na 15 jaar een einde aan El Guapo Stuntteam. De Belgen uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT