RECENSIE: Real Estate - Days

Real Estate - Days
recensie cijfer 2011-11-16 Real Estate’s Days. Oftewel: hoe een sprankelende gitaarplaat je de donkere winterdagen door gaat slepen.

Zoveel is namelijk zo klaar als een klontje na diverse luisterbeurten van deze tweede van het vijftal uit New Jersey. Met de nadruk op diverse luisterbeurten, want die heeft dit album wel nodig voordat ie al zijn schoonheid prijsgeeft. De sprankelende gitaarliedjes op dit album klinken namelijk in eerste instantie bedrieglijk achteloos en vanzelfsprekend. Een beetje eenvormig ook, als je het hele album voor de eerste keer uitzit. Maar Days blijkt het type plaat waarvoor de term ‘groeiplaat’ lijkt te zijn uitgevonden.

Bij de eerste luisterbeur klaart de lucht al wel een beetje op, maar pas na meerdere luisterbeurten schijnt de zon werkelijk volop in je huiskamer, in je hoofd of waar en hoe je de liedjes ook aan het beluisteren bent. En ben je verslaafd aan de prachtige goudomrande gitaarlijntjes van gitarist Matthew Mondanile. Of aan de fijne dromerige zanglijnen van Martin Courtney. Het is bijna alsof hij zich niet bewust is van het feit dat hij luisteraars toezingt, en lekker voor zich uit staat te dromen. De enige uitzondering daarop is het korte uptempo ‘It’s Real’, dat zowaar een refrein heeft dat uit volle borst meegezongen kan worden.

Nee, neem dan liedjes als ‘Out Of Tune’, ‘ Municipality’ of de lekker langgerekte afsluiter ‘All The Same’. Hierin wordt volop de tijd genomen om de luisteraar onder te dompelen in de gloedvolle reverb van de gitaren met hun om elkaar heen draaiende melodielijntjes. En waan je je met je ogen dicht ergens op het strand aan de zonovergoten Californische kust.

Ergens doet de band denken aan de vroege R.E.M.. of aan The Shins. Of The Feelies, die veelvuldig worden aangehaald als referentiekader. Maar vergeet eigenlijk vooral al die bands, en laat je onderdompelen in de warme nostalgie die Real Estate hier voor je schept. Days zorgt ervoor dat je er de komende strenge winterdagen toch warmpjes bij kunt zitten.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Real Estate Label:Domino Records
The Xcerts - Scatterbrain

The Xcerts - ScatterbrainDe band The Xcerts wordt in 2001 opgericht door de dan dertienjarige Murray...

Cover Jim Ward - Quiet in the Valley, On the Shores The End Begins

Jim Ward - Quiet in the Valley, On the Shores The End Begins Laten we van wal steken met wat muziekgeschiedenis: in 1993 ontstond in El...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT