RECENSIE: Playstation 2 - Need For Speed: Most Wanted

NeedForSpeed100x100
recensie cijfer 2005-12-20 Ik wacht inmiddels drie maanden op een accept giro van onze oosterburen die mij via het CJIB ongetwijfeld vlak voor de kerst gaat bereiken. Ik werd frontaal geflitst met een opengeslagen cd map op schoot, een schijfje in mijn rechterhand en een cd'tje tussen mijn lippen. Als gevolg van de onbedwingbare neiging om continu wisselende muziek te beluisteren tijdens een autorit, had ik het bord, waarop de maximumsnelheid van 80 km/u werd aangegeven, gemist. Een flits en een blik op de kilometerteller: 185 km/uur. Ai.. Vol verwachting klopt mijn hart. Ik doe het de laatste tijd op de openbare weg wat rustiger aan.

Gelukkig werd ik onlangs door de Festivalinfo crew getrakteerd op een exemplaar van Need for Speed Most Wanted, Black Edition. NFS gaat inmiddels tien jaar mee als een van de beste race games in het genre. Door de jaren heen hebben de ontwikkelaars bij Electronic Arts verschillende concepten de revue laten passeren. Van keihard rijden met luxe sportwagens via spannende politieachtervolgingen naar trendy tuning shops. Voor deze tiende editie zijn alle elementen samengevoegd, waarbij deze black edition nog de nodige extra's biedt. Zo is er een extra dvd toegevoegd met behind the scenes materiaal van de vele filmpjes, pre-productie filmpjes en beelden over het creëren van de speelomgeving.

Het spel ziet er bijzonder goed uit en is bovendien erg sfeervol door het specifieke gebruik van licht en kleur. De filmpjes die het verhaal begeleiden zijn erg realistisch, waaruit duidelijk blijkt dat gebruik gemaakt is van echte acteurs. Doel van het spel is dit keer het zo hoog mogelijk op de Black List van de politie komen door alle andere straatracers op deze lijst te overtreffen terwijl je uit de klauwen van de politie blijft. Je wordt direct aan het begin van het spel lekker gemaakt wanneer je rondracet in een flitsende BMW M3. Helaas raak je je bolide op een lullige manier kwijt tijdens een van je eerste races. Niet veel later blijkt je rivaal ineens de Black List aan te voeren met die BMW! Mocht je nog een motivatie nodig hebben om heel hard en roekeloos te rijden: Wraak!! Duh.

De strijd speelt zich af in afwisselende omgevingen voorzien van vele sluipwegen, schuilplekken en obstakels. Nieuw is dat je nu ook (a la Burnout) kunt scoren op veroorzaakte schade, zowel in punten als bedragen. Daarnaast zijn diverse onderdelen toegevoegd om politieachtervolgingen nog spannender te maken, roadblocks, spike strips en zogenaamde infractions bijvoorbeeld, waarbij je tijdens de achtervolging verschillende overtredingen moet begaan. De politiewagens zijn ook nog eens een stuk geavanceerder in hun optreden dan in NFS Hot Persuit. Naast het achtervolgingselement kan er bovendien weer naar hartelust getuned worden aan de toch al niet kinderachtige sportwagens. Dit alles maakt Most Wanted tot een fijne combinatie van de voorgaaande Need For Speed versies, die eigenlijk niet in je collectie mag ontbreken.

De bijbehorende soundtrack voert het tempo van het spel nog verder op. De gebruikte tracks geven een toegevoegde waarde aan de gehele race beleving. Stevige deuntjes van o.a. The Prodigy, The Roots, Dieselboy en Mastodon zorgen dat je in ieder geval niet in slaap sukkelt achter het stuur. Het is een prettige mix van Metal, HipHop en Drum & Bass tracks die elkaar snel opvolgen. Dit gaat uiteraard allemaal vanzelf, zodat je in ieder geval niet geflitst kan worden met cd's in hand, mond en schoot.

Bezoek de Need For Speed Website
Recensent:Jasper Wognum Artiest:Playstation 2 Label:EA
Ambiossis-Snapcase

Ambiossis - SnapcaseIn april dit jaar won de crossover band Ambiossis de MakeMoreMusic finale, de...

flugroove-likebrethren

Flugroove - Like Brethren Soms weten bands hun demo of album wel héél bijzonder vorm te geven of te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT