RECENSIE: Omega Male - Omega Male

Cover Omega Male - Omega Male
recensie cijfer 2012-10-04 Voor sommige albums schiet mijn vocabulaire tekort. Hoe zullen we het debuutalbum van duo Omega Male eens typeren. ”Krautrock met elektronische disco invloeden, maar ook duidelijk aanwezige menselijke elementen,” las ik ergens. Vooruit, dat zou het zomaar kunnen zijn.

Op het Britse label Full Time Hobby combineren David Best en Sammy Rubin met Omega Male hun talenten. David is bekend van het Brightons collectief Fujiya & Miyagi en Sammy doet zijn ding bij Project Jenny, Project Jan uit Brooklyn. Ze ontmoetten elkaar op een festival in 2007 en begonnen elkaar te bestoken met ideeën. Het album werd in slechts twee sessies opgenomen na uitwisseling van reeks e-mails. Een sessie in Engeland en een in de Verenigde Staten uiteraard.

Een “omega male” blijkt het tegenovergestelde van een “alpha male”. Niet de aap bovenop de rots, maar de sukkel die niemand ziet staan. In de teksten vind je die tragiek terug. ”Why try when you’re just gonna fall? We are the omega male”. De droge electro-invloed van Best is goed hoorbaar, maar wordt succesvol aangevuld door het meer popgerichte geluid van Rubin. Dit pakt in het bijzonder goed uit op ‘You Bore Me To Tears’ en ‘Buildings Like Symphonies’. Een slepend fluisterende start mondt uit in een door blazers gedomineerd stuk in de eerste, terwijl de tweede filmische klanken combineert met bliepjes en glitterballen.
Kenmerkend voor Omega Male overigens. Een voortdurende strijd tussen analoog en digitaal.

De stem van David is droogjes en ingehouden, maar de nummers verschillen genoeg van sfeer om het geheel afwisselend te houden. De eerste single ‘Testosterone’ heeft bijvoorbeeld een nonchalante reggaebasis, terwijl ‘X’, ondanks de frivole elementen, een behoorlijk donker gevoel oproept. Eigenlijk moet je er gewoon eens naar luisteren. De kans is klein dat het je helemaal niets doet. Daarentegen is het ook weer niet meteen je nieuwe lievelingsalbum waarschijnlijk, maar wie weet?
Recensent:Jasper Wognum Artiest:Omega Male Label:Full Time Hobby
Cover Saxon - The EMI Years (1985-1988)

Saxon - The EMI Years (1985-1988)Hoewel Saxon gezien wordt als één van de grondleggers van de New Wave Of...

Cover Moon Duo - Circles

Moon Duo - Circles Moon Duo bestaat uit het duo Sanae Yamada en Wooden Shjips gitarist Erik...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT