RECENSIE: Various - First State: The Whole Nine Yards

First State – The Whole Nine Yards: Amsterdam – Los Angeles
recensie cijfer 2011-11-16 Soms vraag je je lichtjes af waarom een cd een bepaalde naam heeft. The Whole Nine Yard: Amsterdam – Los Angeles is er zo een. Oké, The Whole Nine Yards snappen we nog. Best coole naam ook. Maar waarom in vredesnaam een vrij standaard trancemix een vlucht van Amsterdam naar LA moet voorstellen is ons volstrekt onduidelijk.

Feit blijft dat we First State een, zoals gezegd, vrij standaard mix aflevert. Maar tegelijk die standaard mix naar een hoger niveau tilt, simpelweg door een hele goede keuze in nummers en een vrijwel onaflatend hoog tempo. Op twee cd’s worden we getrakteerd op een 28-tal nummers waar First State tijdens zijn optredens vertrouwd mee is geraakt.

Het blijkt dat First State een voorkeur heeft voor stevige platen, met soms een randje van een andere muziekstijl, zoals jump, techno of acid. Vanaf de eerste track (‘Selective Hearing’ van Audien) is duidelijk dat het tempo erin gaat en dat je daar bijna 2,5 uur aan vast zit. Iets wat uiteraard helemaal niet vervelend is: het is recht door zee en dat moet je durven.

Vooral de keuze voor bepaalde nummers is leuk. First State grist, zeker voor cd 1, een aantal hoogtepunten in de trance van het afgelopen jaar van de plank. Zo komt al snel zijn eigen ‘Skies On Fire’, dat is ingezongen door Sarah Howells, voorbij. Een lichtjes commercieel, maar o zo lekker nummer dankzij een goede opbouw en dikke synths. En ook ‘Passion’ van Jake Shahanan & Sebastian Lintz en afsluiter van cd 1, ‘Around The World’ van Arty, zijn een must have.

Gek genoeg hoeft First State er ogenschijnlijk niet veel voor te doen om van deze twee cd’s prima mixes te maken. Er worden niet specifiek veel trucs uit de kast getrokken en zelfs het overmixen gaat zonder veel grandeur. Nee, Sander van Dien (de man achter de naam First State) kiest ervoor om an sich goed opgebouwde en daardoor van nature gevarieerde platen lang te laten draaien en vooral voor zichzelf te doen spreken.

Het resultaat is kortweg een 2,5 uur lange dubbel-cd met twee heel relevante mixes. De tweede cd doet qua absolute krakers iets onder voor de eerste, maar is over het geheel genomen nauwelijks de mindere. First State heeft wijs geselecteerd uit de platencollectie en zich niet sec laten leiden door commercie. Daardoor kon The Whole Nine Yards: Amsterdam – Los Angeles wel eens, na de essential mix van Above & Beyond, het meest relevante aaneengeregen tranceoverzicht van 2011 zijn.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Various Label:Black Hole Recordings
Robbie Rivera – Juicy Ibiza 2011

Robbie Rivera - Juicyibiza 2011 Robbie Rivera heeft zijn exotische naam te danken aan zijn Puerto Ricaanse...

Ferry Corsten – Ferry Corsten presents Full On Ferry: Ibiza

Ferry Corsten - Presents: Full on Ferry Ongeveer tegelijk met zijn keurige handhaving in de top 10 van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT