RECENSIE: Yellowcard - When You're Through Thinking, Say Yes

Yellowcard – When You’re Through Thinking, Say Yes
recensie cijfer 2011-09-26 Yellowcard is zo’n band die ineens doorbrak met een geweldige single en vervolgens een vaste schare fans om zich heen bleek te hebben. De single was in deze ‘Ocean’s Avenue’ en het nieuwe album When You’re Through Thinking, Say Yes markeert het achtjarig bestaan van die ene hitsingle.

De singles daarna kregen stuk voor stuk niet het succes, al was de naam Yellowcard dusdanig gevestigd dat ze wel airplay kregen, in games en films werden opgenomen en zelfs bij Studio Sport (Champions League 2007, PSV – CSKA). Maar het is voor de band van frontman Ryan Key nog altijd zoeken naar het vervolg op het prijswinnende ‘Ocean’s Avenue’.

Op deze nieuwe plaat lijkt het er in eerste instantie ook niet van te komen. Het is het bekende werk van Yellowcard wat de revue passeert. Twee gitaren op vol volume, een beukende drum en een dikke bas begeleiden de elektrische viool en de zang van Key. En of het nu de hardere nummers of de langzame zijn, we kennen het intussen van Yellowcard, al zijn de songs zeker niet slecht. Voor nieuwe fans is dit album uitstekend en de verwijzing naar Saves The Day, waarmee Yellowcard in december in Amsterdam speelt, in ‘With You Around’ is leuk.

‘Hang You Up’ lijkt de meest radiowaardige single. Het enigszins rustige liedje laat zich heerlijk meezingen, is mooi meerstemmig en ligt uitstekend in het gehoor, zeker dankzij de vioolsolo in de bridge.

Totdat ‘See Me Smiling’, het negende nummer op dit tien nummers tellende schijfje passeert. Dit is ‘m dan eindelijk, het nieuwe ‘Ocean’s Avenue’. Met dezelfde trucjes, zoals het gedempte gitaarspel in het qua zang makkelijk, doch goed geschreven couplet en de drums die soms ineens een paar tikjes extra doen. Het refrein zingt heerlijk mee en bestaat heel slim uit twee delen, waarbij in het tweede deel de drummer gehakt maakt van zijn snare. Maar het is vooral de riff van de gitaar, die tegen de viool inspeelt in de intro en na het refrein die het nummer compleet maakt. En ook de bridge is, zonder echt heel inventief te zijn, bijzonder mooi. De melodieën lopen precies juist tegen elkaar in, de opbouw is precies goed en ineens is weer duidelijk wat de drummer zo goed maakte.

Al met al is When You’re Through Thinking, Say Yes wederom een doorsnee Yellowcard-plaat. Dat is zeker niet slecht, want de band kan prima punkrocknummers met wat extra’s maken. Maar het is ‘See Me Smiling’ dat echt opvalt. Maak daar eens een single van, Hopeless Records?


Eerdere recensies van Yellowcard:
- 20-09-2005: Where We Stand;
- 18-05-2004: Ocean Avenue.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Yellowcard Label:Suburban
[Marten de Paepe] – [Boskoop]

Marten de Paepe - BoskoopSinger/songwriters, normaal loop ik er met een grote boog omheen. Sommige...

Beastie Boys – Legendary

Beastie Boys - Legendary Afgelopen week passeerde de recensie van de nieuwe plaat van Raekwon de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT