RECENSIE: Marten de Paepe - Boskoop

[Marten de Paepe] – [Boskoop]
recensie cijfer 2011-10-10 Singer/songwriters, normaal loop ik er met een grote boog omheen. Sommige artiesten weten echter met een simpele titel en dito hoes de aandacht te pakken te krijgen. Marten de Paepe is zo iemand. Zijn cd draagt de titel Boskoop en zo iets roept vragen op. Waarom vernoem je een album naar een dorp waar afgezien van tuinbouw niets te beleven is? Het antwoord hierop is te vinden in zijn ontwikkelingsproces van beginnend liedjesschrijver tot gevestigde muzikant. In Boskoop had De Paepe volgens eigen zeggen zijn meest intense ervaring als muzikant. Hij stond er in een koude, half lege kas als een van de laatste acts van een festivalletje op te treden en wist onder die barre omstandigheden de kleine hoeveelheid aanwezige mensen toch te ontroeren. Muzikant zijn is in de meeste gevallen namelijk gewoon hard werken en De Paepe is iemand die dat dan ook doet. Hij wil graag spelen en treedt dan ook zoveel mogelijk op. Daarnaast manifesteert die werklust zich ook nog in het perfectioneren van zijn liedjes die hij slijpt tot de essentie overblijft. Op dit album heeft hij naast zijn eigen muzikale essentie ook nog de bijstand van een band, die gelukkig volledig in dienst staat van zijn nummers.

De Paepe beschrijft zijn wereld zonder opsmuk en gekunstel. Deze wereld is licht melancholisch en de sfeer is verder vooral erg ingetogen. Het stemgeluid van Marten is erg kalmerend en op het moment dat je zijn muziek op hebt staan hoeft het allemaal ook plotseling niet meer zo hoogdravend te zijn. Het leven is gewoon goed zoals het is, en het is fijn om te horen dat er mensen in staat zijn om gewone zaken zo simpel te beschrijven. Er lijkt geen woord gelogen, maar de teksten gaan in het gros van de nummers dan ook niet zo heel diep. Nu schept deze hele beschrijving wellicht het beeld van een saaie cd. Toch is dat niet het geval, Boskoop is namelijk juist wel een hele aangenaam product geworden, een cd die goed zou passen bij een relaxte roadmovie. Wat me wel verwonderde is dat juist een cd met een oer-Hollandse titel als Boskoop Engelse nummers bevat en over het geheel gezien een Amerikaans geluid heeft. Het maakt me echt heel nieuwsgierig naar de kwaliteiten van Marten in zijn eigen taal. Een melancholisch verhaal over een troubadour die door Nederland trekt om voor kleine groepjes mensen zijn liedjes ten gehore te brengen. Het zou een zeer mooi concept zijn voor een volgend Nederlandstalig album. Ik vrees echter dat de buzz die opgewekt wordt met dit album er voor gaat zorgen dat De Paepe dit concept zal ontgroeien. En het is hem gegund, hij levert immers een heerlijk luisterbaar product.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Marten de Paepe Label:V2 Records
Clap Your Hands Say Yeah – Hysterical

Clap Your Hands Say Yeah - Hysterical Clap Your Hands Say Yeah was in een ver verleden het heetste nieuwe bandje...

Yellowcard – When You’re Through Thinking, Say Yes

Yellowcard - When You're Through Thinking, Say Yes Yellowcard is zo’n band die ineens doorbrak met een geweldige single en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT