RECENSIE: Axel Rudi Pell - The Ballads IV

Axel Rudi Pell - The Ballads IV
recensie cijfer 2011-09-13 Wat bezielt een gerespecteerd, talentvol en gewaardeerd muzikant om een compilatie, volgestouwd met ballades, op de markt te gooien? Wellicht moet de kassa blijven rinkelen, maar is dit wel zo in het geval van Axel Rudi Pell? Het Duitse gitaaricoon met de lange blonde lokken verkocht reeds anderhalf miljoen platen wereldwijd. Je kunt dus stellen dat hij het niet meer voor de centen hoeft te doen. Bovendien is The Ballads IV de vierde schijf in het rijtje. Gedreven door emotie, passie en kracht waagt de gitaargod na zijn uitstap bij het eveneens Duitse Steeler, zijn kans om op eigen benen te staan. Keer op keer weet hij de beste zangers te strikken voor zijn soloband. Zo passeren ondermeer Rob Rock en Jeff Scott Soto de revue. Vanaf 1997 weet hij echter Johnny Gioeli te overtuigen om zijn op Blackmore geïnspireerde hardrock in te zingen. Drummer van dienst is de onnavolgbare Mike Terrana die in 1998 de line-up vervoegt.

Zeven jaren passeren vooraleer Axel Rudi Pell deze The Ballads IV op de fans loslaat. Onnodig om te vermelden dat dit niet zomaar een compilatie is met ballades die Pell in de loop der jaren heeft verzamelt. Openingstune ‘Where The Wild Waters Flow’ wordt speciaal voor deze release uit de mouw geschud en blijkt één van de sterkste composities in lange tijd. Emotie en passie gaan hier echt wel hand in hand en creëren een bijzonder melancholische sfeer. Track nummer twee is echter het hoogtepunt van de cd. Axel Rudi Pell covert ‘Holy Diver’, een nummer van de vorig jaar overleden legende Ronnie James Dio. Pell verliest in één klap een bron van inspiratie en een goede vriend. Axel legt hart en ziel in die song en is daarmee de enige die zijn ode aan Dio een onvervalst (h)eerlijke ‘tribute’ mag noemen. Pell tovert de song om tot een heuse ballade, maar doet dit met zoveel vakmanschap dat het Dio concept niet verkracht wordt. Ook Gioeli verdient een eervolle vermelding voor zijn sublieme en adembenemende vertolking van deze klassieker.Tot slot is er een derde nieuwe in de vorm van ‘Hallelujah’. De uitvoering van deze hymne staat bijzonder ver van het origineel, maar is uiteindelijk de beste versie voor een song van dit kaliber.De rest van het schijfje wordt opgevuld met eerder uitgebracht materiaal. Meest in het oog springen doet de Kiss cover ‘Love Gun’ en de Phil Collins hit ‘In The Air Tonight’.

Een waardering toekennen aan een compilatie is bijzonder moeilijk, maar deze is er toch eentje om aan te raden. Alleen de drie nieuwe songs maken het al de moeite waard om dit hebbeding in huis te halen.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Axel Rudi Pell Label:Suburban
Newman - Under Southern Skies

Newman - Under Southern Skies Newman , voornaam Steve, is waarschijnlijk één van de meest prominente...

Hard-Fi – Killer Sounds

Hard-Fi - Killer Sounds Je hebt van die bands die veel mensen kennen, van niemand echt favoriet is,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT