RECENSIE: Pain Of Salvation - Ending Themes - On the two Deaths of Pain of Salvation

Pain Of Salvation – Ending Themes on the two deaths of Pain Of Salvation
recensie cijfer 2009-04-11 De Zweedse progmetal band Pain Of Salvation zet ons altijd aan het denken. Zo ook bij de nieuwe dvd release Ending Themes On The Two Deaths Of Pain Of Salvation, waarbij de Two Deaths een metafoor blijkt te zijn voor het vertrek van bassist Kristoffer Gildenlöw en later drummer Johan Langell. Op voorhand lijkt dit dus een prikkelende dvd te worden waarna, volgens de persinfo, een nieuwe periode aanbreekt. Wat bandbrein, gitarist en zanger Daniël Gildenlöw daarbij voor ons in petto heeft lijkt alleen hij te weten.

Het artwork ziet eruit als een dubbel dvd van twee seizoenen uit een tv-serie, maar het gaat natuurlijk gewoon om twee dvd’s van de band waarvan de eerste een documentaire bevat met als titel Sixworlds / Eightdays. Het gaat daarbij over een gedeelte van een tour in 2005 waarbij in acht dagen zes concerten worden gegeven. Dit lijkt op voorhand saai maar de bijna anderhalf uur durende documentaire is behoorlijk onderhoudend zodat het voorbij is voor je er erg in hebt. Het gebruikelijke gebral en drankgelag blijven geheel achterwege. Sterker nog, in de hele film is de band niet op het drinken van een biertje te betrappen. Gildenlöw blijkt een enorme perfectionist in alles wat hij doet en is constant aan het werk, hoewel hij soms wel een droogkloot kan zijn. In deze tour wordt ook Nederland met twee concerten (Helmond en Zoetermeer) aangedaan. Op dat moment speelt bassist kristoffer Gildenlöw, de jongere broer van Daniël, nog in de band, maar deze wordt kort na deze tour verzocht de band te verlaten. Hij woont dan al in Nederland en kan zich blijkbaar niet meer volledig op Pain Of Salvation richten.

Dat al dat perfectionisme alleen maar in een goed concert kan resulteren, blijkt uit de tweede dvd met als subtitel Touching You Harder. De opnamen bevatten een concert uit 2007 in onze eigen Amsterdamse poptempel Paradiso. De uiterst complexe progmetal van Pain Of Salvation is op cd nog wel eens moeilijk te volgen, maar komt bij dit concert pas echt goed uit de verf. De heren spelen een perfecte set en zijn bijzonder geïnspireerd. Daarbij zijn de beelden rustig, wat maar goed is want de muziek zit vol met breaks, tempowisselingen en tegendraadse ritmes wat om een rustige cameravoering en dito lichtshow vraagt. Uiteraard komen van alle albums wat nummers aan bod en bestaat de set uit louter hoogtepunten. Vooral ‘Ashes’, ‘Handful Of Nothing’ en ‘New Years Eve’ zorgen voor Kippenvel. Natuurlijk wordt ook het van Scarsick afkomstige ‘Disco Queen’ niet vergeten, waarbij het platvloerse disco refrein voor een grappig tintje zorgt. Het geluid is natuurlijk perfect en de sfeer in de mooiste zaal van Nederland is geweldig. Na deze tour blijkt dus dat ook drummer Johan Langell de band heeft verlaten om zich meer met zijn gezin bezig te houden.

De extras op de tweede dvd zijn alleen binnen te komen door een code te kraken met behulp van een grappige quiz. Uiteindelijk is de quiz leuker dan de extras die niet heel veel voorstellen. Al met al is dit natuurlijk een perfecte dvd die Pain Of Salvation op haar allerbest laat zien. Voor liefhebbers van complexe metal en mensen die niet bekend zijn met de band is dit de best denkbare kennismaking.


Eerdere recensies van Pain of Salvation:
- 20-10-2007: Scarsick.
Recensent:Jan Didden Artiest:Pain Of Salvation Label:SPV
…And You Will Know Us By The Trail of Dead - >The Century of Self

...And You Will Know Us By The Trail Of Dead - The Century of SelfDe band uit Austin, Texas maakt nu al 15 jaar gitaarmuren en bakken energie...

Zombie Nation - Zombielicious

Zombie Nation - Zombielicious Wie Florian Senfter niet kent mag zich even goed achter de oren krabben. Wie?...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT