RECENSIE: Pain Of Salvation - Linoleum

Pain Of Salvation – Linoleum
recensie cijfer 2009-11-26 Bij Pain Of Salvationis er de laatste jaren het één en ander veranderd in de bezetting. Zo verliet in 2007 drummer Johan Langell de band en is de plek van de bassist weer vacant nadat Simon Andersson de band na slechts twee jaar alweer heeft verlaten. Met nieuwe drummer Leo Margarit, en nog zonder bassist brengt de band met de EP Linoleum alvast een voorproefje uit voor het komende studioalbum, dat begin 2010 het levenslicht zal aanschouwen.

Op Linoleum staan in totaal vijf songs, waarvan er vier op het nieuwe album terecht gaan komen. Het vijfde nummer; ‘Yellow Raven’ is een cover van The Scorpions.
Ten tijde van de eerder dit jaar uitgekomen cd/dvd On The Two Deaths Of Pain Of Salvation had bandleider Daniel Gildenlöw al aangegeven dat dit de markering van een nieuw Pain Of Salvation tijdperk zou moeten zijn. Bij een nieuwe start hoort een nieuw geluid en dus klinkt het nieuwe werk enigszins afwijkend van wat we gewend zijn van de Zweden. De titeltrack begint met een rauw en kaal gitaargeluid wat bij de meeste Pain Of Salvation Fans wel even het koude zweet zal laten uitbreken. In dit nummer klinkt de band meer als een jaren zeventig rockband dan als zichzelf. Maar men hoeft niet te wanhopen want na een kleine drie minuten vormt het op ‘No Quarter’ gebaseerde pianogeluidje de start van het meer bekende geluid, waardoor alles weer op zijn plaats valt. Daarna blijkt ‘Mortar Grind’ ook heel herkenbaar, al zijn de uitbarstingen van Gildenlöw wel weer verrassend. Het mooie orgelgeluid wat zijn schreeuw begeleidt is bijzonder fraai. Het korte ‘If You Wait’ is mooi door het wanhopige geluid dat een uit zijn tenen zingende Gildenlöw laat horen, maar is slechts een bruggetje naar het bijna acht minuten klokkende ‘Gone’ dat gewoon weer een ouderwets complex klinkend Pain Of Salvation laat horen. Na een paar minuten slap geleuter over de zin en onzin van een bonus track volgt de Scorpions cover die niet heel veel toevoegt.

Linoleum is een aardig zoethoudertje voor degene die niet willen wachten op het nieuwe album van Gildenlöw en co. Aangezien de vier nummers allemaal op het nieuwe album zullen komen, is deze EP alleen voor de fans die alles compleet willen hebben. Voor de slappe cover hoef je het niet te doen. We wachten dus met smart op het nieuwe album.


Eerdere recensies van Pain of Salvation:
- 11-04-2009: Ending Themes;
- 20-10-2007: Scarsick.
Recensent:Jan Didden Artiest:Pain Of Salvation Label:InsideOut Music
The Devin Townsend Project – Addicted

Devin Townsend - AddictedDe Canadese workaholic Devin Townsend is na een voor hem ongekend lange pauze...

Sorority Row – Various Artists

Various - Sorority Row Soundtrack Als vanzelfsprekend moet je wel een heel grote filmliefhebber zijn, om na het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT