RECENSIE: The Mute Gods - Do Nothing Till You Hear From Me

Mute Gods
recensie cijfer 2016-04-08 De bandnaam The Mute Gods zal maar bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Het idee voor deze groep is bedacht door gitarist/zanger Nick Beggs. Beggs is oprichter van de band Kajagoogoo en heeft met veel grote namen samengewerkt waaronder ABC, Cliff Richard, Steve Howe, Nena en Tina Turner. Hij, en toetsenist Roger King zitten vanaf 2009 in de band van Steve Hackett (Genesis). Volgens Beggs vult King hem perfect aan en ze spraken over een samenwerking. Dit ook op aandringen van zijn platenmaatschappij. Een drummer werd gevonden in de persoon van Marco Minneman die samen met. Beggs sinds 2012 deel uit maakt van de band van Steven Wilson. Tussen 2013 en 2015 zijn de nummers geschreven voor het debuut: Do Nothing Till You Hear From Me.

De plaat is op 22 januari 2016 uitgekomen op het InsideOut label. Er wordt met een flink aantal gastartiesten gewerkt: toetsenist Adam Holzman (Miles Davis, Steven Wilson), Nick D’Virgilio (Spock’s Beard), Rob Reed en Ricky Wilde (jawel Kim’s broer). Volgens Beggs zou het album het best te omschrijven zijn als alternatieve rock en pop. Denkend aan deze twee muziekstijlen verwacht je als luisteraar toegankelijke muziek. Bij het luisteren naar de elf tracks van dit trio hoor je de popinvloeden wel maar het is vooral progressieve rock wat de klok slaat. Zeker de eerste luisterbeurt niet bepaald toegankelijk. Hetzelfde geldt voor de centrale thema’s religie, politiek en de media. Of zoals Beggs’ het onlangs zelf omschreef: “The people in this world who should truly be listened to are often the ones who are silenced. The voice of reason seems strangely quiet in the face of so much disinformation. The Mute Gods address this imbalance”.

De openingstrack ‘Do Nothing Till You Hear From Me’ heeft een geweldig intro. Tekstueel windt de band er geen doekjes om: ”and they’ll feed you anything they want - don’t listen to their lies - and they’ll tell you it’s just a false alarm - while the sirens split the skies”. Het wordt mooi opgebouwd en vanaf dat moment wordt ook duidelijk dat er een hoofdrol is weggelegd voor meesterdrummer Minneman. Hij weet precies wat bij welk nummer past. Petje af!

Helaas kunnen de heren dit ijzersterke begin niet vasthouden. ‘Nightschool For Idiots’ bevat mooie melodiëen maar Beggs’ stem klinkt hier wat te zoetsappig en te iel. Dan helpen teksten als ”slowkissing in the park – holding hands in the dark” niet echt mee. Opvallend is dat de bonustracks, het ingetogen ‘Last Man On Earth’ en het stevige ‘Mavro Capelo’, tot de hoogtepunten van dit album behoren. Beggs’ dochter Lula zingt mee op de gevoelige afsluiter ‘Father Daughter’ en behandelt de verantwoordelijkheden als vader ten opzichte van zijn kinderen. Het nummer krijgt hierdoor een speciale lading.

The Mute Gods’ debuut Do Nothing Till You Hear From Me zal de liefhebber zeker kunnen bekoren en is absoluut de moeite waard, al is niet alles even sterk. Muzikaal is het dik in orde, maar de zang blijft op sommige momenten wat achter.
Recensent:Ivo van Gool Artiest:The Mute Gods Label:InsideOut Music
Cover Supersuckers - Holdin’ The Bag

Supersuckers - Holdin’ The Bag The Supersuckers begonnen in 1988 in een garage in Tucson, Arizona als The...

Sumner

Eliot Sumner - Information Met 25 lentes op de teller, heeft deze dame nu al haar strepen in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT