RECENSIE: Fates Warning - Theories Of Flight

Fates Warning
recensie cijfer 2016-09-23 Het Amerikaanse Fates Warning neemt de laatste jaren ruimschoots de tijd voor een nieuw album; in de afgelopen twintig jaar hebben de heren slechts vijf studioplaten uitgebracht. Deze geliefde progressieve metalband gaat alweer 33 (!) jaar mee en komt in juli dit jaar met hun nieuwste release: Theories Of Flight. Gitarist van het eerste uur Jim Matheos is zoals gewoonlijk verantwoordelijk voor het bedenken van de meeste muziek voor de acht nieuwe tracks en heeft ook de productie op zich genomen. Jens Bogren heeft voor de prima mix getekend; de sound is spot-on en loepzuiver. Het geheel klinkt vrij stevig en opvallend zijn de vele gitaarsolo’s van Frank Aresti. Bassist Joey Vera is sinds 1996 van de partij na het vertrek van zijn voorganger Joe DiBiase. Wat heerlijk om weer wat nieuws van deze band te horen. De band klinkt fris en is flink op stoom.

‘From The Rooftops’ begint met een mooi intro waarna het progressieve geweld losbarst. Het is een vrij technisch nummer met een hoofdrol voor drums en gitaren. Na deze fraaie opener komt het verrukkelijke ‘Seven Stars’; wat meer rechttoe rechtaan melodieuze rock maar dan van de betere soort. Ray Alder zijn stem gaat logischerwijs wat minder de hoogte in dan in de jaren ‘90 maar heeft nog niets aan kracht ingeboet. Wat een klasse zanger blijft hij toch. Het stevige ‘White Flag’ bevat vurige gitaarsolo’s en een heerlijk meezingbaar refrein: ”No surrender, don't give up, never carry that white flag, rise and bury your white flag”. De drumsound van Bobby Jarzombek klinkt uitstekend met volop double bass drums. Hij laat horen dat hij een waardige opvolger is van oudgediende Mark Zonder; van wie hij in 2007 het stokje heeft overgenomen. Een absoluut hoogtepunt is ‘The Light And Shade Of Things’ wat meer dan tien minuten klokt. Het begint als de nieuwe Iron Maiden waarna het ontaardt in een muzikaal epos met een hoofdrol voor Alder: subtiele zanglijnen en krachtige uithalen: ”It's not over, not yet”. Gelukkig niet! Wat een beretrack. Het eveneens meer dan tien minuten durende ‘The Ghost Of Home’ is de moeite waard; het barst van de muzikaliteit en veelzijdigheid van dit vijftal. Met de ingetogen afsluiter ‘Theories Of Flight’ komt het gelijknamige album smaakvol ten einde.

Waar het conceptalbum 'A Pleasant Shade Of Gray' wat onsamenhangend was en sommige eerdere releases misschien wat te braaf of experimenteel, bereikt Fates Warning met Theories Of Flight een van de hoogtepunten uit haar carrière. Het is stevig, melodieus, sfeervol en verdomd muzikaal. Maar het allerbelangrijkste is dat alles aan deze nieuwe plaat klopt. Hierdoor zijn alle songs stuk voor stuk interessant en worden ze gebracht door een groep die anno 2016 springlevend is. Het is te hopen dat ze deze ingeslagen weg de komende jaren zullen voortzetten want de band heeft zelden zo goed geklonken. Chapeau!
Recensent:Ivo van Gool Artiest:Fates Warning Label:InsideOut Music
Cover St. Tropez - St. Tropez

St. Tropez - St. TropezEven was er het mysterie rondom de band St. Tropez , maar dat duurde niet...

Bear`s Den

Bear's Den - Red Earth & Pouring Rain Ze hebben enkele felle jaren achter de rug. Na tournees met Ben Howard,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT