RECENSIE: Dear Reader - Idealistic Animals

Dear Reader – Idealistic Animals
recensie cijfer 2011-08-02 Idealistic Animals is het derde album van het oorspronkelijk in Zuid Afrika gevestigde Dear Reader op het gewaardeerde City Slang label. De band rond zangeres Cherilyn MacNeil werd een jaar of vier geleden opgericht. Inmiddels heeft de band een fijne eigenzinnige muzikale koers gevonden. Met een mix van pop, folk en electronica bedient ze het publiek met aangename luisterliedjes.

Het verschil met de eerdere albums is wellicht, dat Idealistic Animals een wat donkerder thema heeft. Als we de biografie mogen geloven, is er de afgelopen jaren nogal wat in het koppie van de zangeres gebeurd. Haar geloof dat zij op aarde zou zijn met een bepaald doel en dat zij een bijdrage zou leveren aan een groter geheel heeft zij in die periode laten varen. Daarvoor in de plaats gekomen is het besef dat veel in de wereld chaotisch en ad hoc lijkt te gebeuren. En de zangeres is nog altijd zoekende wat dan nu precies haar plek in het geheel is.

Hoe dan ook, dit derde album staat in het teken van het afscheid nemen van haar eerdere denkbeeld. Daarnaast heeft ze ook afscheid genomen van de samenwerking met haar muzikale partner Darryl Torr. Ze is namelijk afgereisd naar Berlijn om zich verder te ontwikkelen en haar nieuwe muzikale richting verder vorm en inhoud te geven.

Het grappige is, dat je al het bovenstaande eigenlijk in eerste instantie totaal niet terughoort op het album. Nog altijd brengt de zangeres fijne luisterliedjes, waar je heerlijk tegenaan kunt schurken. Met haar aangename stem weet ze je zo haar muzikale wereld binnen te lokken. Zeker in combinatie met de muzikale invulling hoor je hier en daar de invloeden van St. Vincent terug. Net als Annie Clark (St. Vincent) klinkt Cherilyn MacNeil als een onschuldig bloemenmeisje dat verwonderd de wereld in staart. Maar ook net als Annie Clark maakt de zangeres hier duidelijk dat ze donders goed weet wat ze aan het doen is. En dat ze totale controle heeft over wat er binnen de liedjes gebeurt.

Waar St. Vincent de luisteraar graag laat duizelen door onverwachte wendingen of uitspattingen binnen de liedjes, houdt Dear Reader het over het algemeen wel een stuk kleiner en kleurt zij meer binnen de lijntjes. En dat is soms wel jammer. Maar dat er prachtige liedjes (ik noem een Monkey, Mole en Man) op staan, staat buiten kijf.


Eerdere recensies van Dear Reader:
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Dear Reader Label:City Slang
Zulu Pearls

Zulu Pearls - No Heroes No Honeymoons Zulu Pearls is een indierockband met Berlijn als thuishaven. De...

Handsome Furs

Handsome Furs - Sound Kapital Het is een gewaagde stap: de cover van je album voorzien van een naakte...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT