RECENSIE: Kaiser Chiefs - The Future Is Medieval

Kaiser Chiefs – The Future Is Medieval
recensie cijfer 2011-06-28 Bij het horen van de naam Kaiser Chiefs denken de meeste muziekliefhebbers meteen aan ‘Ruby’, ‘Everyday I Love You Less And Less’ en ‘I Predict A Riot’. Achterlijke meezingers voor knuckleheads die na drie dagen festivalbier alles best vinden. Dat de band uit Leeds ook uit originele hoek kan komen, had niemand verwacht. Toch gebeurde het begin juni. Toen werd namelijk aangekondigd dat fans hun eigen versie van de nieuwe plaat The Future Is Medieval mogen samenstellen. Op de website van de band selecteert men tien tracks (uit de beschikbare twintig) en een albumhoes. Schaf jouw eigen versie van de plaat aan en andere klanten kunnen ‘jouw album’ bestellen. Daar kan zelfs geld mee worden verdiend (één pond per verkocht exemplaar). Een briljante stunt, want zelfs critici als The Guardian en Drowned In Sound kochten een zelf samengestelde versie van The Future Is Medieval.

Niet geheel onverwacht wordt het album deze week ook ‘gewoon’ in de winkel uitgebracht. Dat wil zeggen: met een vaste tracklist (van twaalf nummers) en albumhoes. Wanneer we de toffe internetactie wegdenken en puur naar de muziek kijken, valt het helaas direct op dat de originaliteit beperkt is gebleven tot de promotie van het album. Kaiser Chiefs moet het nog steeds hebben van de dommige meezingers en doet er niets aan om daar verandering in te brengen.

Gelukkig zit het met die meezingers weer goed. De geslaagde eerste single ‘Little Shocks’ bijvoorbeeld. Of beter: het pakkende ‘Long Way From Celebrating’. Het gaat door de vastgeroeste oude hits wat tijd vergen, maar het zijn wederom gegarandeerde festivalsuccessen. Tegenover de typische rake klappen van de band staan echter ook weer de nodige missers. De blazertjes in ‘Man On Mars’ klinken misplaatst, ‘When All Is Quiet’ is standaard hoempapa en ‘If You Will Have Me’ is een leuke Beatlesque afsluiter, maar ook de vreemde eend in de bijt.

Voor de fans en festivalgangers is deze terechte kritiek echter niet boeiend. Kaiser Chiefs geeft wederom wat men van ze wil hebben. Ze doen wat alleen zij zo goed doen. The Future Is Medieval is geen geweldig album, laat staan één van de betere platen van 2011. Maar het gaat wel weer voor het nodige plezier zorgen. Dat de band dat met alweer de vierde release nog steeds weet klaar te spelen, is een hele prestatie.


Eerdere recensies van Kaiser Chiefs:
- 04-11-2008: Off With Their Heads;
- 10-03-2007: Yours Truly, Angry Mob.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Kaiser Chiefs Label:Universal
Amatorski – Tbc

Amatorski - TBCHet gaat goed met België als muziekland. In 2010 debuteerden er al een hoop...

Neil Young – A Treasure

Neil Young - A Treasure Neil Young is altijd erg actief geweest in het uitbrengen van albums. Elk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT