RECENSIE: Kaiser Chiefs - Education, Education, Education & War

Kaiser
recensie cijfer 2014-06-26 “Ruby, Ruby, Ruby, Ruby!! Ahahahahaha!!”, moeiteloos werd het in de zeroes meegezongen door alle muziekliefhebbers ter wereld. De Kaiser Chiefs tekenden voor één van de grootste hits uit dat decennium. Daarna werd het wat stiller rond de band, ze brachten nog een aantal albums uit, maar het behaalde succes werd nooit geëvenaard. De Britse band probeert het opnieuw en levert het album Education, Education, Education & War af.

Het laatste wapenfeit van de Britten dateert alweer uit 2011. De ietwat mollige zanger heeft plaatsgemaakt voor een slanke frontman. Ricky Wilson heeft zich duidelijk uitgesloofd in de sportschool. Ook vond er een 2012 een wisseling van de wacht plaats achter de drums. Dit is waarschijnlijk de reden dat nieuw materiaal zo lang op zich liet wachten.

Dat de Kaiser Chiefs al een tijdje in zwaarder weer zitten mag duidelijk zijn. Waar ze rond 2007 nog op playlists stonden van de grotere radiostations en ook een graag geziene gast waren op verschillende festivals, gaat het de laatste paar jaar wat moeizamer met de band. De twee voorgaande albums brachten niet het succes waar op gehoopt werd. Op de nieuwe plaat werd dan ook naar hulp gezocht om weer wat radiohits te scoren. Fraser T. Smith en Richard Wilkinson werden ingevlogen om de band weer terug op niveau te krijgen.

Het probleem van Kaiser Chiefs is simpel, angstvallig vasthouden aan de gitaarmuziek die eerst zo goed werkte is niet meer de manier. Hoewel liedjes als ‘Coming Home’ en ‘One More Last Song’ van ongekende klasse zijn, is er veel minder plaats voor op de Nederlandse radio. Het geheel oogt niet erg fris en is krampachtig ouderwets. Zij die de band live hebben gezien zullen ook kunnen beamen dat de heren daar niet op hun sterkst zijn, Wilson zit er regelmatig naast wat zuiverheid betreft. Wat jammer is, want de liedjes op de nieuwste langspeler zouden perfect zijn voor een festival.

Education, Education, Education & War is Britpop zoals je het wilt horen, maar het gaat Kaiser Chiefs wederom niet terugbrengen naar het succes van voorheen, daar is het te saai voor.
Recensent:Dennis Jansen Artiest:Kaiser Chiefs Label:Caroline Records
Cover Chatham County Line - Tightrope

Chatham County Line - Tightrope Chatham County Line is te omvatten als een ‘steeds net niet band’....

Cover Skrillex - Recess

Skrillex - Recess De naam Skrillex is onlosmakelijk verbonden met het dubstep genre. Dit zegt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT