RECENSIE: Friendly Fires - Pala

Friendly Fires - Pala
recensie cijfer 2011-06-29 Het gaat goed met het Engelse Friendly Fires. De band debuteerde in 2008 met hun self-titled debuutplaat en verkocht daar voldoende exemplaren van om die opnieuw uit te brengen als deluxe edition. Drie jaar lang werd er getoerd met clubhits als ‘Jump In The Pool’, ‘Skeleton Boy’ en ‘Kiss Of Life’. De charismatische voorman en zijn twee collega’s werden zelfs genomineerd voor de Mercury Prize. Dit jaar is het eindelijk tijd voor een nieuw hoofdstuk in het succesverhaal van Friendly Fires.

De titel van dat nieuwe hoofdstuk is Pala. Aan de prachtige albumhoes te zien, mikt Friendly Fires met deze plaat op het zomerpubliek. Ook de tracklist wekt die indruk met een songtitel als ‘Hawaiian Air’. Vanaf track één wordt echter duidelijk dat Pala alleen aan de buitenkant de zomerse luchtigheid omarmt. Friendly Fires maakt nog steeds spetterende indie-dance tracks die soms ietwat té druk zijn. De garantie op clubhits is echter ook gebleven en dat is het grootste pluspunt van dit album.

De beste momenten op Pala zijn namelijk overheerlijke dancetracks. Opener en single ‘Live Those Days Tonight’ is hier een goed voorbeeld van, maar ook de minder uptempo titeltrack (het rustigste nummer op het album) gaat menig dansvloer vullen met bikinibabes. ‘Hurting’ en ‘Blue Cassette’ zijn typisch Friendly Fires, met enorm catchy refreinen en een ontelbaar aantal geluidseffecten.

Weinig anders dan het debuutalbum dus. En dat betekent ook dat de plaat aardig wat fillers bevat. ‘Show Me Lights’ en ‘Pull Me Back To Earth’ stellen bijvoorbeeld weinig voor vergeleken met de hoogtepunten van de plaat. Friendly Fires mag bepaalde liedjes in de toekomst wel iets kleiner houden zodat ze niet aanvoelen als mislukte pogingen tot het schrijven van een hit. Desalniettemin is Pala wederom een fijn dancealbum, met een prachtige, opvallende cd-hoes die het hoe dan ook een mooie, visuele toevoeging aan je muziekcollectie maakt.


Eerdere recensies van Friendly Fires:
- 11-10-2008: Friendly Fires.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Friendly Fires Label:XL Recordings Ltd.
Gang Gang Dance - Eye Contact

Gang Gang Dance - Eye Contact Gang Gang Dance is een experimentele band uit New York. De groep bestaat...

Art Brut – Brilliant! Tragic!

Art Brut - Brilliant! Tragic! Twee jaar geleden recenseerde ondergetekende hier Art Brut vs. Satan , het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT