RECENSIE: Jack Penate - Everything is New

Jack Penate  -Everything is New
recensie cijfer 2009-07-15 Toen ik zo’n twee jaar terug in de zomer in Engeland was, werd er één plaat helemaal grijs gedraaid op de radio: 'Torn on the Platform' van Jack Penate was een dikke hit. Ook in Nederland kreeg hij enige airplay en hij stond onder andere op Londen Calling in dat najaar. Everything is New is zijn tweede studio album en Penate laat horen dat hij een andere richting op gaat.

Het eerste nummer op de plaat is ‘Pull My Heart Away’. Penate gaat verder met waar hij op Matineé mee is begonnen, namelijk liefdesliedjes. Mierzoet als het even kan. Toch klinkt het minder easy en oppervlakkig dan op de eerste plaat. Goed nummer en zeker hitpotentie. In ‘Be The One’ laat Penate wat meer van zijn nieuwe sound horen. Niet meer de pure britpop, maar wat meer mainstream pop met een lichte electronische invloed. Dit is ook duidelijk terug te horen op de titeltrack. Daarop worden er tevens een aantal extra instrumenten toegevoegd zoals de viool en de harp. Helaas is het nummer vooral veel herhaling, zonde.

Op Matineé klonk Penate bij tijd en wijle kwetsbaar, dit is op Everything is New helemaal verdwenen. ‘Tonight’s Today’, een lekker opzwepend zomer nummer, en ‘So Near’ zijn stevige uptempo tracks. De rock is behoorlijk uit Penate’s sound verdwenen, maar de nummers hebben een goed vol geluid. Het grote minpunt van de plaat is de bubbeling-achtige beat die in veel van de nummers is terug te horen. Zodra je bij ‘Give Yourself Away’ bent aanbeland, begint dit eentonig te worden en valt de herhaling op. De afsluiter ‘Body Down’ is een aparte maar relaxte track. Het nummer is prima als afsluiter, maar toch blijf je met een leeg gevoel achter.

Everything is New is niet de opvolger van Matineé zoals verwacht. Penate is duidelijk een andere weg in geslagen en lijkt de gitaar als basisinstrument vaarwel te hebben gezegd. Een prima pop plaat, maar toch een beetje een tegenvaller.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Jack Penate Label:XL Recordings Ltd.
Black Eyed Peas - The End

Black Eyed Peas - The EndDe hoogtijdagen van Black Eyed Peas zijn alweer een tijdje voorbij zou je...

[Flinke namen] – [Superstuntwerk]

Flinke Namen - Superstuntwerk Zo, dat is een statement, je groep de naam Flinke Namen mee geven. Zeker...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT