RECENSIE: Semper Fi - Toxic Thought Syndrome

Semper Fi - Toxic Thought Syndrome
recensie cijfer 2011-06-08 Eind december 2010 hield Semper Fi zijn eerste full cd die de naam, Toxic Thought Syndrome meekreeg, boven de doopvont. Dit is de verkorte versie van Semper Fidelitas wat staat voor ‘eeuwige trouw’. Naar eigen zeggen noemen ze zich de grondleggers van de polderrock, een mengeling van epische riffs, beukende drums en dito zang. In de lokale scene oogst dit drietal behoorlijk wat succes en dit vooral dankzij de Do It Yourself methode die veel punkrockers zich aanmeten.

Het drietal bestaat uit Stijn Ramboer, Marnix Stael en Tom Maene en Semper Fi ziet in 2004 voor het eerst daglicht. Bovendien weet men in 2006 de Demopoll van Studio Brussel in de wacht te slepen en ontvangen ze de publieksprijs Verse Vis Leffingeleuren. Er wordt duchtig geconcerteerd en eind vorig jaar volgt dan de spreekwoordelijke kers op de taart met de release van Toxic Thought Syndrome als debuut van een veelbelovende band.

Dertien nummer lang wordt de polderrock je om de oren geslingerd. Zelf omschrijven ze hun muziek als Sabbath meets Nirvana meets Kyuss, maar in werkelijkheid krijg je met Toxic Thought Syndrome een eigentijdse mix van deze drie bands te horen. Voornaamste componist en tekstschrijver Ramboer haalt in een aantal tracks de duistere kant van de menselijke geest aan. Wie van bovenstaande bands - met uitzondering van Sabbath - meer dan één schijf in zijn kast heeft staan, kan met een gerust hart deze zilverling aanschaffen.

Hoogvliegers zijn opener ‘Neurotic’ en ‘So Called Friend’; beiden voorzien van een ongemeen stevige en bijzonder originele riff. Verder kabbelt Toxic Thought Syndrome steeds op dezelfde manier voort. Enig punt van kritiek is de wat eentonige zang van boegbeeld Ramboer. Wellicht loont het de moeite om uit te kijken naar een andere stem zodat Ramboer zich nog meer kan bezig houden met componeren en uitdiepen van zijn hersenspinsels. Verder niets anders dan lof voor de ritmesectie die een solide fundering neerzet voor dit debuut. Wie van het echt harde werk vol gitaargepingel houdt, doet er goed aan dit schijfje aan een luisterbeurt te onderwerpen. Geslaagd debuut!
Recensent:Gunther Moens Artiest:Semper Fi Label:AFM
[Danny’s Definitie] – [Maatwerk Met Visie]

Danny's Definitie - Maatwerk met VisieAan de gigantische hoeveelheid aan dorpen en steden in Nederland waar hiphop...

Arctic Monkeys – Suck It And See

Arctic Monkeys - Suck it and See Om de een of andere reden had iedereen verwacht dat deze vierde van Arctic...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT