RECENSIE: Eisbrecher - Eiskalt (The best of)

Eisbrecher - Eiskalt (The best of)
recensie cijfer 2011-05-04 Dit is nu een uitstekend voorbeeld van een totaal overbodige release. Eiskalt (The Best Of) van de Duitse electronic rockband Eisbrecher is een verzameling tracks, die eerder al verschenen op hun eerste vier studioalbums. Uitzonderingen zijn natuurlijk de acht remixen van nummers als ‘Vergissmeinnicht’, ‘Alkohol’, ‘Leider’ en ‘Amok’ en de videoclips voor ‘Eiszeit’ en eerstgenoemde song.

In 2002 intoxiceren de leden van Eisbrecher de muziekwereld met hun elektronische rock, gebaseerd op 'electro programming'. Net als hun immens populaire landgenoten van Rammstein, brengen deze Duitsers bijna uitsluitend Duitstalige teksten. Hun debuut Eisbrecher en opvolger Antikörper tonen de muzikale visie van zanger Alexander ‘Alexx’ Wesselsky en manusje van alles Noel Pix alias Jochen Seibert, en dat ze simpelweg interessante en uiteenlopende songs componeren, met een dansbaar en modern ritme. Succes volgt en er kan intensief getoerd worden. Ook met hun derde langspeler Sünde en hun vierde Eiszeit wordt de succesformule verder doorgedreven.

Was de nood nu echt zo hoog, om na amper vier albums het hardrock minnend publiek een verzamelschijf voor te schotelen? Gevestigde waarden die reeds meer dan enkele decennia meedraaien, doen dit vaak na een album of tien.

De geselecteerde nummers voor deze 'best of' zijn natuurlijk niet van de minste. ‘Vergissmeinnicht’ en ‘Leider’ deden het indertijd erg goed en zelfs op de dansvloer van menig discotheek werden beide nummers volop gedraaid. ‘Eiszeit’ van het gelijknamige derde album, werd zowaar een hit en kwam zelfs als eerste Eisbrecher song ooit binnen in de Media Control Single Charts. Verder neemt men een gedoseerde selectie van liedjes uit alle vier albums, aangevuld met de remixen en videotracks.

Eiskalt is naar alle waarschijnlijkheid een zoethouder voor het nakende studioalbum. De elektronische rock met zware industriële beats, electro gitaargeluiden en het immer herkenbare stemgeluid van Alexx, worden middels deze verzameling opnieuw in de verf gezet. Niks mis mee, maar wie de reguliere albums al in zijn bezit heeft, spendeert zijn euro’s aan bestaand songmateriaal met wat remixen. Wie die hard fan is, moet meteen naar de platenboer om zijn collectie te vervolledigen.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Eisbrecher Label:AFM
Theatre Of Tragedy - Last Curtain Call

Theatre Of Tragedy - Last Curtain CallLive registraties een waardering toekennen is altijd een lastige opgave. Het...

Young Legionnaire – Crisis Works

Young Legionnaire - Crisis Works Het is een bijzonder vreemde ervaring als een eerst deel van het album niet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT