RECENSIE: Theatre Of Tragedy - Last Curtain Call

Theatre Of Tragedy - Last Curtain Call
recensie cijfer 2011-05-04 Live registraties een waardering toekennen is altijd een lastige opgave. Het is en blijft meestal een momentopname in de geschiedenis van een band of artiest, waar je in veel gevallen zelf niet bij was. Nu is Last Curtain Call van het Noorse Theatre Of Tragedy een uitzondering op de regel. De opname is het definitieve afscheid van een band op hun hoogtepunt.

De heren en dame uit het verre Noorwegen openen voor het eerst de ogen van de metalwereld in 1995. De gothic metal die men brengt, drukt een welgekomen verademing door in een genre, waar nood was aan een totaal ander geluid. Hun debuutalbum slaat ieder ruimdenkende metalhead met verbazing. De doom goth vibe blijft een herkenbaar aspect door de geschiedenis van Theatre Of Tragedy heen. Bovendien vindt men in Liv Kristine een dame met een gouden stem en boegbeeld voor de groep. Kristine houdt het in 2003 voor gezien en wordt vervangen door de al even fantastisch zingende Nell Sigland.

Last Curtain Call is een overzicht van nummers uit de rijke loopbaan van deze Noren. Vanaf opener ‘Hide And Seek’ tot hekkensluiter ‘Forever Is The World’ is het onweerstaanbaar genieten van de gotische metal met doom invloeden. Opvallend is hoe echt live deze schijf klinkt. Niet alles verloopt foutloos en dat geeft deze registratie dat sublieme en niet te evenaren live gevoel mee. De uitstekende wisselwerking tussen Nell Siglund en Rohonyi wordt op deze schijf nog extra en de verf gezet. Constant wordt er op hoog niveau gemusiceerd. Waarschijnlijk was de keuze voor deze opname voor Theatre Of Tragedy de beste zet om in alle waardigheid een punt te zetten achter hun bestaan.

Hoogtepunten zijn er teveel om op te noemen, maar ‘Ashes And Dreams’, ‘And When He Falleth’, ‘Storm’, ‘Fade’ en ‘Der Tanz Der Schatten’ klinken wel erg vet en doomy. Jammer dat de band beslist om er mee te stoppen, op het hoogtepunt van hun carrière. Enige troost is dat dit definitieve afscheid hun muziek onsterfelijk maakt en een gevoel van waardering meegeeft. De herinnering aan deze band wordt hierdoor levend gehouden, een waardig afscheid van een legende.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Theatre Of Tragedy Label:AFM
[James Worthy] – [James Worthy]

James Worthy - James Worthy James Worthy is verslaggever voor onder andere, Top Notch, Nieuwe Revu,...

Eisbrecher - Eiskalt (The best of)

Eisbrecher - Eiskalt (The best of) Dit is nu een uitstekend voorbeeld van een totaal overbodige release....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT