RECENSIE: Happylife - Sweet Resort

happylife-sweetresort
recensie cijfer 2005-09-20 Happylife uit West-Londen is een relatief jonge band waarvan behoorlijk wat verwacht wordt. Zo leren we bijvoorbeeld in de begeleidende bio dat de gerenommeerde producers John Jacobs (Divine Comedy) en Narada Michael Walden (o.a. Whitney Houston, Aretha Franklin) achter de knoppen zaten bij de opnames. En in diezelfde bio wordt er met nogal wat superlatieven gestrooid over de songschrijvers kwaliteiten en de live performance van deze jongens. De verwachtingen die hierdoor allemaal geschept worden zijn dus behoorlijk hoog. Helaas lukt het de band (nog) niet om hieraan te voldoen, maar het moet gezegd dat er beslist een aantal lekkere songs op deze eersteling staan.

Opener (en eerste single) Breathe For Me is bijvoorbeeld echt een knaller, maar zet je eigenlijk een beetje op het verkeerde been. Wie niet beter weet zou denken dat hier de nieuwe Placebo klinkt. Inclusief adrenaline verhogende gitaartjes, een dwingend ritme en een snerpende zang die hier dwars doorheen snijdt.
In de daaropvolgende liedjes komt meer de eigen sound van Happylife aan bod. Alhoewel, eigen sound…. . hier ligt eigenlijk een beetje het probleem van dit album. De liedjes stuiteren nog teveel kanten op, en doen te vaak denken aan die van andere bands. Naast het eerdergenoemde Placebo ontkom ik er niet aan om regelmatig aan een band als Feeder of het Zweedse Kent te denken. En daar tegenover staan dan weer liedjes waarin Happylife klinkt als het nieuwe broertje van hitparade acts als The Rasmus. Waarschijnlijk zijn zij eind vorig jaar niet voor niets support act geweest tijdens het optreden van die band in Nottingham. Zo hoor ik een horde gillende meisjes zich al schor schreeuwen op daartoe uitnodigende songs als Alive, My World of Sweet Resort.

Ik denk dat de band iets duidelijker een keus moet maken welke kant zij op wil. Naast het al eerder genoemde Breathe For Me bevat dit album namelijk nog een aantal songs die echt wel bijzonder genoeg zijn. Zo kennen Silence When You’re Burning en Shut Me Down een groots refrein dat roept om erkenning, is Stand Up muzikaal gezien een passend eerbetoon aan de diverse grunge bands waardoor de band zegt te zijn beïnvloed en kent het album een mooie intrigerende afsluiter in Happysong.

De band presenteert zich in haar bio als een echte rockband, maar ik ben stiekem toch wel erg benieuwd hoe Happylife zich gaat ontwikkelen. Gaan ze voor de meisjes of gaan ze voor de serieuzere muziekliefhebber?
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Happylife Label:Albert Music
quityourdayjob-swedenwegota

Quit Your Dayjob - Sweden we got a problemHumor en Muziek. “Een dodelijke combinatie”, vindt de een. “Een doodzonde,...

motioncitysoundtrack-committhistomemory

Motion City Soundtrack - Commit this to memory Motion City Soundtrack, gevormd in Minneapolis in 1999, verzorgde dit jaar in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT