RECENSIE: Quit Your Dayjob - Sweden we got a problem

quityourdayjob-swedenwegota
recensie cijfer 2005-08-19 Humor en Muziek. “Een dodelijke combinatie”, vindt de een. “Een doodzonde, het zou verboden moeten worden!”, vindt de ander. “Hoe kun je zoiets hogers als muziek nu verlagen door er humor in te stoppen? Schandalig!”, roept een derde. Op zich is er natuurlijk best wat te zeggen voor bovenstaande uitspraken, maar voor het gemak ga je dan toch voorbij aan artiesten die wél een mooie combinatie van humor en muziek wisten te brouwen. Je wilt namen? Nou, wat dacht je allereerst van een Frank Zappa, zo ongeveer de koning van de combinatie Humor en Muziek? Of een Primus? Een Presidents of the USA? Of de retecommerciële tienervariant Blink 182? Het kán dus blijkbaar wél.

Als je tóch hardnekkig vasthoudt aan een van de bovenstaande meningen dan raad ik je alvast aan dit albumpje van het Zweedse Quit Your Dayjob links te laten liggen. Heel erg links zelfs, want bij Quit Your Dayjob blijkt het namelijk allereerst om de humor te draaien en daarna pas om de muziek. Het heeft uiteindelijk 18 nummers in nog geen 30 minuten opgeleverd.

Dat ze het allemaal niet zo serieus nemen blijkt al direct uit de songtitels. Banzai Butterfly, Sperms are germs, Pissing on a panda en She-male Godzilla zijn hier misschien wel de leukste voorbeelden van. Het is misschien niet geniaal wat deze jongens doen, maar het is wel weer eens verfrissend om na het pretentieuze gezever van bijvoorbeeld het laatste Coldplay album een band te horen die gewoon voor de fun gaat. Krankzinnig melige teksten op de meest lullige muziek. Humor en Muziek dus! In die volgorde, en niet anders.

Niks geen moeilijkdoenerij, of zwaar op de hand liggende melodieën met dramatisch aanzwellende orkestraties. Nee, Quit Your Dayjob combineert de drie akkoorden mentaliteit van de punk met wat frivole techno en disco deuntjes, en weet op die manier, in combinatie met die melige teksten natuurlijk, regelmatig de juiste komische snaar te raken. Af en toe sluipt er een uitstapje richting bijvoorbeeld de surf muziek in, zoals in E-bay ghetto of het eerder genoemde Pissing on a Panda, maar heel veel muzikaler wordt het niet. Gelukkig niet, trouwens, want de band zou daarmee zijn eigen kruid verschieten.

Wie in is voor een half uurtje pure fun en meligheid op Lowlands moet dit dus zeker gaan zien op zondag om 15.00uur in de Charlie tent. Voor diegenen aan wie dit niet besteed is, is er altijd nog de keus om je frustraties eruit te gooien bij Korn, dat gelijktijdig speelt. Of om heerlijk weg te dromen bij Nathalie Portman bij de film ‘Garden State’ bijvoorbeeld. Maar kom niet achteraf klagen dat we je niet gewaarschuwd hebben dat het optreden van Quit Your Dayjob een van de leukere van Lowlands 2005 was!
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Quit Your Dayjob Label:Bad Taste Records
six.-by-seven-artistscannibalspoetsthieves

Six By Seven - Artists Cannibals Poets ThievesHet Britse Six. by Seven (ja, die punt hoort er echt in!) uit Nottingham tapt...

happylife-sweetresort

Happylife - Sweet Resort Happylife uit West-Londen is een relatief jonge band waarvan behoorlijk wat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT