RECENSIE: Fair Warning - Talking Ain't Enough

Fair Warning - Talking Ain’t Enough
recensie cijfer 2010-12-04 Dit is een live registratie zoals het hoort. Wat het Duitse melodische gezelschap Fair Warning hier presteert, grenst werkelijk aan het ongelooflijke. In de loop der jaren verschenen in het genre heel wat puike opnamen. Denken we maar aan het recente live album van Foreigner of Journey maar deze cd steekt daar met kop en schouders boven uit.

Fair Warning ontstond in 1991 en bestond toen uit zanger Tommy Heart aangevuld met gitaristen Helge Engelke en Andy Malecek en bassist Ule W. Ritgen. Hoewel melodische rock het in het begin van de jaren negentig moeilijk had, slaagde men er met hun debuut toch in behoorlijk wat succes te oogsten. Voornamelijk in het land van de rijzende zon werden deze muzikanten als goden verwelkomt. Het metal magazine Burnn duidde hen zelfs als nieuwkomer van het jaar aan. Het arena rock geluid van het debuut moest plaats maken voor een meer volwassen geluid en van deze opvolger Rainmaker passeerden ruim 150.000 exemplaren over de Japanese toonbanken. Zelfs in Europa kreeg men voet aan de grond en scoorde men met 'Burning Heart' zelfs een hit. Aardschok Magazine bombardeerde de schijf zelfs tot album van het jaar. Er volgden nog twee schijven totdat de groep in het jaar 2000 uiteen viel. Vijf jaar later volgt de reünie en schrijft men nog twee albums vol met wat rauwere rock zonder het melodisch aspect uit het oog te verliezen.

Nu is er dan dit Talking Ain’t Enough Fair Warning Live in Tokyo. Zoals gezegd zijn en blijven de Duitsers heel groot in Japan en dit is zowaar de derde live registratie in Japan. De cd bestaat uit maar liefst drie schijven. De eerste twee bevatten de volledige registratie van het concert in Tokyo. De derde disc is een bonus met het concert in Loudpark uit 2009. De productie is rauw maar toch helder en wat vooral opvalt zijn de muzikale prestaties die alle individuele muzikanten hier neerzetten. Wat een talent! Tommy Heart is heel goed bij stem en Engelke verdient een dikke pluim. Iedere noot wordt gespeeld en behandeld met respect en toewijding. Gitaristen en snarenplukkers in spe kunnen en mogen gerust enige vorm van jaloezie tonen. Vooral de volledig instrumentale versie van Led Zeppelin’s Kashmir smaakt naar meer. Engelke demonstreert zijn kunnen en voegt wat kleurschakeringen en eigen riffs aan het geheel toe. De songkeuze is voortreffelijk te noemen en overspant hun bijna twintigjarige carrière. Jammer dat de bonus disk een aantal nummer ziet terugkeren maar de kwaliteit van het materiaal doet je snel vergeten en vergeven. Hits zoals Generation Jedi, Out On The Run, Save Me en Burning Heart natuurlijk ontbreken niet maar ook het recentere werk doorstaat de live beproeving.

Indien je fan bent van Fair Warning dan kun je dit sublieme pakket blindelings aanschaffen. Wie wil kennismaken met een band uit het melodische genre dan is dit een uitstekende kans om een heel mooi en verzorgd product aan je metal collectie toe te voegen.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Fair Warning Label:SPV
Sodom – In War and Pieces

Sodom - In War And PiecesNaast Schalke 04 heeft Gelsenkirchen, Duitsland, nog meer te bieden. Sinds...

Groove Armada – White Light

Groove Armada - White Light Begin dit jaar verscheen het album Black Light van Groove Armada . Groove...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT