RECENSIE: Agent Fresco - Destrier

Fresco
recensie cijfer 2015-08-13 Als je aan IJslandse muziek denkt, dan denk je al snel aan grote acts als Sigur Rós en Björk. Muziek die overeenkomt met het imago van IJsland. Ze doen je denken aan de prachtige landschappen en aan de elfjes die er zouden ronddwalen. Agent Fresco heeft geen sprookjesachtig aura, maar imponeert eerder met een diversiteit van stijlen. Vijf jaar geleden kwamen ze met A Long Time Listening, een bescheiden meesterwerk. Het heeft even geduurd voordat ze met nieuw werk kwamen. Destrier heet de huidige schijf en zit propvol genialiteit.

De cd opent met ‘Let Them Wait For Us’, een duistere opener die halverwege verlicht wordt door de fenomenale stem van Arnór Dan. Zijn klassieke zangstijl heeft een bizar bereik en weet elke stijl die de band aanvoert te overtreffen. De opener sluit naadloos aan op de tweede track ‘Dark Water’. Deze track dwaalt al een tijd rond op het internet en is meesterlijk uitgevoerd. Van het bijzondere ritmische drumwerk tot het vluchtige pianowerk, alles klopt. Na tientallen luisterbeurten komen de kleine nuances pas geheel naar boven. Dit geldt voor ‘Dark Water’, maar het geldt vooral voor Destrier als album.

De sound van de heren is vrij moeilijk te plaatsen in een passend genre. Bijna elk genre waar een gitaar aan te pas komt is verwerkt in de muziek van Agent Fresco. ‘Destrier’ kent bijvoorbeeld metalcore achtige gitaarriffs. Toch verwerken ze hardrock en progressieve rock net zo makkelijk in hetzelfde nummer. Een constante factor is de fluwelen zangstijl van Arnór Dan. Elke track krijgt iets zachts mee door zijn magistrale stem. Een uitzondering is te horen op ‘Angst’, een kort nummer waar grunts op te horen zijn. De track is een post-hardcore antwoord op Meshuggah. Ritmisch, strak en snoeihard.

Dit is een cd die bedoeld is om meerdere malen te beluisteren. De leden hebben net als bij het vorige album ervoor gezorgd dat de laatste seconde overgaat op de eerste seconde van het album. Het is een positieve eindeloze spiraal. Veel tracks hebben dezelfde sfeer en dat is een vooruitgang op het vorige werk. Daar waren de individuele genres beter te ontdekken. Op Destrier zijn de muziekstijlen samengesmolten met de IJslanders. Zij ademen een sound die alleen te bestempelen is als Agent Fresco. Dit is misschien wel het beste album van dit jaar. Laat het je niet voorbij gaan.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Agent Fresco Label:SPV
Sermanni

Rachel Sermanni - Tied To The MoonUit Schotland komt het volgende meisje met mooie liedjes die het beluisteren...

Cover Yukon Blonde - On Blonde

Yukon Blonde - On Blonde Tegenwoordig komt er veel goeds uit Canada. Waar het land niet bepaald voorop...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT