RECENSIE: Toine Thys Trio - The End of Certainty

Toine Thys Trio – The End Of Certainty
recensie cijfer 2010-11-23 De Belgische saxofonist Toine Thys is een gerenommeerde naam in het Belgische jazzwereldje. In verschillende projecten werkte hij al samen met internationale muzikanten, waarbij hij zich op tenor- , sopraansax of basklarinet liet horen.

The End Of Certainty is de eerste CD die hij onder zijn eigen naam uitbrengt. Voor dit project heeft hij een trio gevormd met landgenoot Arno Krijger op Hammondorgel en de Nederlandse Joost van Schaik op drums. Deze muzikanten werkten eerder al met vele anderen samen, waaronder Toots Thielemans en Billy Hart. Gelouterde muzikanten dus.

Het album werd live opgenomen, om het gevoel over te brengen dat het om een concertopname gaat. Na de opnames trok Toine Thys vervolgens naar New York om het geheel door de legendarische Gene Paul (o.a. U2, Norah Jones en onze eigen Townes van Zandt) te laten masteren.

De composities op het album zijn deels van Thys’ hand. Daarnaast heeft het trio ook een aantal jazzstandards onder handen genomen. Het geheel klinkt, zoals je mag verwachten van dergelijke gelouterde muzikanten, uiterst professioneel en muzikaal dik in orde. De heren spelen de composities met bijzonder veel souplesse en met af en toe een heerlijk lome timing. Als luisteraar heb je eigenlijk nooit het idee dat je maar naar drie muzikanten zit te luisteren. Het verfijnde spel op de Hammond zorgt er bijvoorbeeld voor dat de composities naast een melodische laag toetsen ook voorzien zijn van een bass partij, die ook van de Hammond stamt.

De insteek om de opnames een livegevoel mee te geven is meer dan geslaagd. Alle composities klinken alsof ze ook daadwerkelijk in één take zijn opgenomen. De heldere maar warme productie brengt de muzikanten daarnaast ook heel dichtbij, en geeft je daardoor het gevoel dat de drie heren bij wijze van spreken in je huiskamer staan te spelen.

Het is moeilijk om een hoogtepunt op het album aan te wijzen. Alle composities zijn van een dermate hoog niveau, dat ze onderling niet veel voor elkaar onder doen. Een van de composities heet ‘Lazy Afternoon’. Zonder het album tekort te willen doen: dit album leent zich perfect als soundtrack voor een luie middag. Mooi, fijn album.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Toine Thys Trio Label: 
Belly Says – Belly Says

Belly Says - Belly SaysErny Green is geen onbekende in het Nederlandse circuit. Sinds 1992 is hij al...

Sun Domingo – Live In Montreal

Sun Domingo - Live in Montreal Sun Domingo heeft vanaf juli 2005 getracht om met hun helden van Marillion...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT