RECENSIE: Belly Says - Belly Says

Belly Says – Belly Says
recensie cijfer 2010-11-09 Erny Green is geen onbekende in het Nederlandse circuit. Sinds 1992 is hij al actief op de Nederlandse podia en in 1993 verscheen reeds zijn eerste release. Begin deze eeuw was hij nog actief in Polgate en later als zanger van de Joy Division tribute band Closer To Curtis. Samen met enkele oud-bandgenoten van Polgate richtte de Utrechtse singer-songwriter vorig jaar Belly Says op. Qua formatie een aantal bekende namen dus, voor degenen die Erny Green op de voet volgen. Met dit verschil, dat er ditmaal een toetsenist, namelijk Thijs Heij, tot de formatie is doorgedrongen.

Het debuut van Belly Says ademt de sfeer van klassieke Amerikaanse rockalbums uit de jaren zeventig. Je moet dan denken aan de albums van bijvoorbeeld Springsteen en Dylan uit die periode. Zelf vindt de band hun debuut ook in lijn liggen met het werk van hedendaagse acts als Wilco of Arcade Fire. Met name Arcade Fire begrijp ik tot op zekere hoogte nog wel. Een aantal uptempo songs ademt namelijk een urgentie die we ook herkennen bij Win Butler en zijn gezelschap.

Voor de productie van het album werd Hallo Venray’s Henk Koorn benaderd. Zijn analoge, pure sound kenmerkt het gehele album. En past daarmee perfect bij de klassiek aandoende songs. Enkele uitschieters op het album zijn ‘Sleepy Song’, het zowaar dansbare ‘Sweet Anger’ en het tot een fraaie climax uitgebouwde ‘ We’ll Take That Car’.

Belly Says is grotendeels live opgenomen. Dit draagt absoluut bij aan het gevoel dat de songs uitdragen. In bijvoorbeeld het al eerder genoemde ‘ We’ll Take That Car’ krijgt de band daardoor de ruimte om ook echt even los te gaan, waarbij de ruwe randjes intact zijn gehouden. En dat zanger Erny Green hierbij de hoge noten echt uit zijn tenen moet persen, komt de beleving alleen maar ten goede.

Voor liefhebbers van op klassieke Amerikaanse leest geschoeide rock is Belly Says dan ook zeker een aanrader.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Belly Says Label:Broere Promotion
SEM Lost & Found

Sem - Without Making a SoundDemo cd van de newwave/rock formatie uit Oss. De naam van de band, die uit...

Toine Thys Trio – The End Of Certainty

Toine Thys Trio - The End of Certainty De Belgische saxofonist Toine Thys is een gerenommeerde naam in het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT